Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar retras de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului

30 noi. 2023,, 12:23   Economie
2344 0

Proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a parlamentului.

Proiectul a fost retras din numele comisiei după ce deputatul BCS a venit cu critici în acest sens.

”Solicităm să retrageți de pe ordinea de zi proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar. Cea mai mare sursă de venit sînt cele obținute din salariile neoficiale, ne referim la 13 miliarde de lei care sînt astăzi salarii neoficiale în Republica Moldova, în al doilea rînd remitențele de peste hotare care la fel sînt neoficiale sînt în jur de 42 miliarde lei, în al treilea rînd achitările în numerar reprezintă astăzi peste 70%, deci cu cardul sînt doar 30%, în al patrulea rînd considerăm că este un proiect de lege care face un lobby deschis sectorului bancar. Amintim că în acest an, sectorul bancar a avut profituri nete în jur de 5 miliarde lei, totodată reamintim că Asociația Patronatelor a criticat dur acest proiect. Vreau să accentuez că asemenea proiecte au dus la crize economice profunde în cazul Italiei, în cazul României și în cazul altor state. Considerăm și sîntem ferm convinși că acest proiect votat în formula prezentată astăzi va lovi foarte dur atît asupra creșterii economice, cît și asupra nivelului de trai a Republicii Moldova. Solicităm respectuos să retrageți acest proiect pentru a evita aceste temeri expuse”, a declarat Țîrdea.

La rîndul său, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că întradevăr proiectul trebuie îmbunătățit.

”Eu am vrut să propun scoaterea proiectului de pe ordinea de zi ca să îl propunem discuțiilor suplimentare. Proiectul întradevăr trebuie îmbunătățit, o să îl retragem de pe ordinea de zi din numele comisiei, dar rugămintea este să nu venim cu scenarii apocaliptice care nu sînt conectate cu realitatea”, a spus deputatul.


Reamintim că Noi.md a realizat anterior un material analitic la acest subiect în care a menționat că incluziunea financiară este una dintre politicile FMI și este strîns legată de o altă politică - dezvoltarea monedelor digitale. Ambele au apărut pe fondul încercărilor unor state și regiuni de a renunța la dolar ca monedă de plată internațională. La început, astfel de încercări au fost pedepsite cu forță, așa cum s-a întîmplat, de exemplu, cu Libia, iar apoi s-a decis dezvoltarea unui nou instrument de control al statelor și societăților. Așa a apărut ideea monedelor digitale.

În lumea digitală nu va mai rămîne loc nu numai pentru bani ca mijloc de asigurare a libertății, ci și pentru libertate în sine, inclusiv pentru libertatea de voință.

11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?