Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Prima licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW

12 iul. 18:30   Economie
2687 0

Condițiile de participare la prima licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW au fost prezentate astăzi în cadrul conferinței „Tranziția energetică: Lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă în Republica Moldova”, organizate la Chișinău de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Uniunea Europeană și Comunitatea Energetică.

Potențialii investitori, instituții financiare și alte părți interesate au făcut cunoștință cu proiectul documentației de licitație și au pus în discuție evoluția sectorului în Moldova și Europa, reglementările curente și obiectivele legale de atins, precum și modelele inovative de finanțare și factorii cheie de succes, dar și oportunitățile de creare a parteneriatelor de succes.

Victor Parlicov a subliniat că obiectivul Ministerului Energiei este de a avea un proces competitiv, cu cît mai mulți participanți, pentru a avea prețuri finale cît mai mici pentru consumatori. În acest sens, documentația de licitație a fost consultată pe larg cu toate părțile interesate și au fost luate în considerare sugestii de îmbunătățire a acesteia. Totodată, Ministerul s-a preocupat de îmbunătățirea condițiilor de finanțare pentru investitori.

„Am obținut acceptul de principiu al Corporației de Finanțare pentru Dezvoltare pentru a emite garanții de asigurare a riscurilor politice de țară pentru proiectele regenerabile din Republica Moldova. Astfel, putem diminua riscul politic și respectiv rata dobînzii la care se vor finanța aceste proiecte cu cel puțin 3-4 puncte procentuale. Asta înseamnă că participanții la licitații vor putea licita cu prețuri mai joase, ori scopul nostru final este să avem energie verde, sigură și la prețuri accesibile”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a salutat lansarea licitațiilor, amintind că energia regenerabilă va contribui la atingerea obiectivelor de neutralitate climatică a Uniunii Europene.


„Cu ajutorul energiei regenerabile, Moldova își poate asigura independența energetică, reducînd vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini, totodată asigurînd o securitate energetică stabilă. UE salută inițiativa de a lansa licitații ce vor atrage investiții în domeniul energiei regenerabile. Apreciem transparența cu care au fost stabilite regulile. Pentru a atrage mai multe investiții în energia regenerabilă, este important cu Republica Moldova să stabilească un sistem clar de echilibrare a rețelei electrice și să aloce resurse în acest sens”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% pînă la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total pînă în 2030, țintă stabilită în proiectul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă.

Conform cerințelor de participare simplificate și debirocratizate, cîștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată. Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice. Depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată, începînd cu luna septembrie 2024, mai multe detalii urmînd a fi oferite în anunțul de inițiere a procedurii de licitație care va fi publicat săptămîna viitoare.

5
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?