X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Prețurile petrolului scad după o creștere bruscă

30 aug. 2022,, 10:30   Economie
2318 0

Prețurile petrolului au scăzut marți, 30 august, reducînd la zero unele dintre cîștigurile din sesiunea precedentă. Piața se temea că o creștere mai agresivă a ratelor dobînzilor de către băncile centrale ar putea duce la o încetinire a economiei globale și la scăderea cererii de combustibil, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent pentru livrare în octombrie au scăzut cu 0,7%, pînă la 104,28 dolari pe zi, după ce au crescut luni cu 4,1%, cel mai mare cîștig din mai mult de o lună. US West Texas Intermediate s-a tranzacționat la 96,68 dolari barilul, în scădere cu 0,3% după ce a crescut cu 4,2% în sesiunea precedentă.

Inflația din multe dintre cele mai mari economii ale lumii se apropie de două cifre, niveluri nevăzute în aproape o jumătate de secol, ceea ce ar putea determina băncile centrale din Statele Unite și Europa să recurgă la majorări mai agresive ale dobînzilor.

„Apetitul pentru risc a scăzut din cauza așteptărilor că Rezerva Federală va continua să crească ratele dobînzilor... Scăderea prețurilor la gazele naturale în Europa adaugă, de asemenea, incertitudine la imaginea crizei energetice”, au spus analiștii de la Haitong Futures.

În plus, prețurile au fost afectate de faptul că producția de petrol din Rusia a depășit așteptările după începerea războiului împotriva Ucrainei, a declarat luni șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Dar el a spus că Moscova va fi din ce în ce mai dificil să mențină producția pe măsură ce intră în vigoare sancțiunile occidentale.


Țările membre AIE pot elibera mai mult petrol din rezervele strategice de petrol (SPR) dacă consideră că este necesar, a spus șeful agenției.

Cu toate acestea, violența politică de luni seara din Irak, al doilea mare producător al OPEC, a menținut prețurile.

Forțele de securitate guvernamentale și rebelii loiali clericului șiit Muqtada al-Sadr s-au ciocnit în jurul zonei verzi, care găzduiește sediul guvernului și ambasadele în capitala Bagdad, fiind ucise 20 de persoane într-o dispută prelungită privind formarea unui nou guvern după ultimele alegeri.
„În calitate de mare exportator de petrol cu peste 4 milioane de barili pe zi, situația internă (din Irak) are un impact nu mai mic asupra prețului petrolului decît Iranul”, au spus analiștii de la Haitong.

Oferta limitată oferă, de asemenea, un anumit sprijin pentru prețuri. Arabia Saudită, un producător de top în cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a ridicat săptămîna trecută posibilitatea unor reduceri de producție despre care sursele spun că ar putea coincide cu o creștere a livrărilor din Iran dacă încheie un acord nuclear cu Occidentul.

OPEC+, care include OPEC, Rusia și producătorii aliați, se va reuni pentru a stabili politica pe 5 septembrie.

Reamintim că prețurile petrolului Brent au crescut săptămîna trecută peste 100 de dolari, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la întreruperile aprovizionării pe fondul întreruperilor aprovizionării din Rusia, posibile reduceri de producție de către marii producători.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?