Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Preţul seminţelor de floarea-soarelui, în creștere

21 noi. 2023,, 14:45   Economie
2944 0

În decurs de o săptămînă, prețul de achiziție a semințelor de floarea soarelui a înregistrat o creștere cu circa 10,8%, arată datele publicate de grupul Trans-Oil, notează mold-street.com.

Astfel, pe 20 noiembrie, prețul de achiziție a unei tone de semințe de răsărită la fabrica Floarea Soarelui din Bălți a ajuns la 6.750 de lei pentru o tonă, în timp ce în perioada 18 septembrie – 17 noiembrie 2023 a fost de 6.090 lei pentru o tonă, adică cu circa 10,8% mai mic, transmite agrobiznes.

Expertul Iurie Rija susține că prețurile la floarea soarelui cresc peste tot în regiune și se datorează unor factori precum cererea, costurile de procesare și transportare etc.

„În unele regiuni ale Moldovei, prețurile medii pentru semințele de floarea-soarelui s-au urcat pînă la 6.500 lei/tonă, iar în Portul Giurgiulești prețul este de 7.000-7.200 lei pentru o tonă. În porturile Reni și Izmail din Ucraina, prețurile pentru floarea-soarelui au crescut, de la începutul lunii noiembrie, de la 290 dolari pentru o tonă la 310-315 dolari, adică cu 8,6%”, menționează Iurie Rija.

Scumpirea are loc la o lună și ceva după ce Republica Moldova a introdus bariere în calea importului de floarea soarelui și cereale din Ucraina.


Potrivit lui Iurie Rija, în ultimele zile se atestă o creștere a prețurilor și la alte produse agricole. Astfel, prețul porumbului a crescut la 2.500-2600 lei/tona în regiunile centrale, fiind influențat de cererea crescută și de cheltuielile adiționale de depozitare/uscare/curățare.

Prețurile pentru grîu au urcat și ele cu 100-200 lei pentru o tonă și în regiunile centrale grîul se tranzacționează cu 2.400-2.500 lei pentru o tonă, iar la Giurgiulești – cu 3.000-3.200 lei pentru o tonă.

În cazul grîului furajer, diferența de preț comparativ cu grîul alimentar este mică – de doar 100-200 lei pentru o tonă.

În opinia lui Rija, situația cu prețurile cerealelor și semințelor oleaginoase în Moldova și în porturile Dunării, în ultimele 2 săptămîni, a fost influențată de mai mulți factori, cum ar fi cererea, oferta, condițiile logistice.

Totuși, agricultorii moldoveni așteaptă în continuare prețuri mai mari la cereale și oleaginoase.

Amintim că, din iulie și pînă la mijlocul lunii septembrie, prețul cerealelor și oleaginoaselor a scăzut cu 30-50%, ceea ce i-a afectat foarte mult pe agricultori, care se așteptau la prețuri mari.

Unele organizații ale agricultorilor susțineau chiar că de vină pentru scăderea prețurilor ar fi holdingurile agricole, deși micșorarea era o tendință regională și globală.

De notat că recolta de semințe de floarea soarelui din acest an era estimată la circa 900.000 tone, o mare parte din care este procesată pe loc, la cele trei fabrici de ulei ale grupului Trans-Oil și la altele mai mici. Totodată, o parte considerabilă de semințe sînt exportate de traderi precum Rusagro, Orom etc.

0
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?