X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Prețul cartofilor în Moldova a crescut cu 50% într-un an

19 ian. 2022,, 07:39   Economie
1935 0

Situația de pe piața cartofului din regiune s-a stabilizat după importurile masive din țările asiatice în prima jumătate a sezonului.

Potrivit analiștilor portalului EastFruit, în Georgia și Moldova pe parcursul anului a existat o creștere cu 50% a prețului la cartofi. Ambele țări au devenit exportatori de cartofi în sezonul 2021/22, ceea ce a făcut posibilă creșterea ușoară a prețurilor, relatează Noi.md.

Cu toate acestea, după cum a menționat EastFruit, dacă ne vom uita la nivelul absolut al prețurilor, atunci vom vedea că cartofii în Moldova sînt relativ ieftini.

"Moldova poate importa produse din Ucraina, unde prețurile sunt catastrofal de mici și, în general, cele mai mici dintre toate țările din regiune. De asemenea, în apropiere se află Polonia unde prețurile sunt, de asemenea, relativ scăzute – cu doar doi cenți SUA mai mari decît în Ucraina", spune portalul.

Lider în creșterea relativă a prețurilor la cartofi este Polonia. Cu toate acestea, anul trecut situația privind cartofii în Polonia a fost foarte conplicată - blocajele și închiderea restaurantelor și hotelurilor au dus la închiderea fabricilor de prelucrare a cartofilor pentru cartofi pai, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor pînă la un nivel critic de scăzut. Prin urmare, baza pentru comparație a fost prea mică și o astfel de cifră nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Chiar și cu o creștere atît de accentuată a prețului la cartofilor în Polonia pe parcursul anului, acesta este acum la un nivel mai scăzut decît în anii dinaintea pandemiei din aceeași perioadă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?