X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Premieră pentru Republica Moldova: VMS cu termen lung de circulație vor putea fi tranzacționate la Bursa de Valori

23 mai. 2023,, 15:00   Economie
2203 0

Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) cu termen lung de circulație.

La licitația din 24 mai 2023, investitorii vor putea procura Obligațiuni de stat (OS) cu maturitatea de 2, 3, 5, și 7 ani.

Totodată, în vederea dezvoltării pieței de capital, Ministerul va admite tranzacționarea VMS cu termen lung de circulație, la Bursa de Valori a Moldovei.

Această operațiune oferă posibilitatea investitorilor de a investi resursele disponibile în Obligațiuni de stat la rate de 8,00% (maturitate de 2 ani), 8,25% (maturitate de 3 ani), 8,50% (maturitate de 5 ani) și 9,00% (maturitate de 7 ani). Rata oferită de Minister este una considerabil avantajoasă raportată la rata inflației, care conform ultimei runde de prognoză, în trimestrul II a anului 2024, va înregistra valoarea minimă de 3,9%.

Investitorii pot procura respectivele Obligațiuni de stat fie prin intermediul dealer-ilor primari, fie prin brokeri pe piața secundară, astfel susținînd direct proiectele finanțate de stat, precum: reparația și construcția drumurilor, a grădinițelor, școlilor, spitalelor, plata salariilor și a pensiilor, și alte activități de menire socială.


Lista Obligațiunilor de stat admise spre tranzacționare și pozițiile deschise vor fi publicate de către Bursa de Valori a Moldovei pe pagina sa web oficială.

La fel, pentru atractivitatea investițională a valorilor mobiliare de stat tranzacționate pe piața reglementată, Comisia Națională a Pieței Financiare nu va percepe taxe, iar Bursa de Valori a Moldovei a diminuat cu 50 la sută comisionul perceput de operatorul de piață.

Ținem să menționăm că, această acțiune este un efort comun al Ministerului Finanțelor, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Bursei de Valori a Moldovei și a Băncii Naționale a Moldovei.

Reiterăm, valorile mobiliare de stat sînt unele dintre cele mai sigure forme de investiții întrucît beneficiază de garanția integrală a statului. Conform legislației, plățile pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat și pentru achitarea dobînzilor aferente acestora, sînt efectuate în mod prioritar față de alte plăți.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?