X 

Cetățeniii vor putea să investească direct în valorile mobiliare de stat

21 mar. 13:41   Economie
1591 0

Pînă la sfîrșitul anului curent ar putea fi lansată platforma electronică care va permite cetățenilor să investească direct în valorile mobiliare de stat (VMS).

Despre aceasta s-a anunțat ieri, 20 martie, în cadrul unui club de presă organizat de Ministerul Finanțelor, în contextul Săptămînii Internaționale a Educației Financiare (Global Money Week).

"Ne ambiționăm să lansăm aplicația prin care persoanele fizice să poată tranzacționa direct valorile mobiliare de stat. Este un subiect discutat și din cîte cunoaștem prezintă interes din partea cetățenilor. Vrem să dezvoltăm o platformă interactivă, iar la moment, sîntem în proces de discuții cu dezvoltatorii, a menționat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Astfel, persoanele fizice vor avea acces la cumpărarea VMS prin platforma electronică în care emisiunile de VMS vor fi efectuate prin plasament direct, fără licitații și fără aplicarea procedurii de subscriere. Investitorii retail vor avea disponibilă opțiunea de a vinde VMS înainte de scadență către emitent (Ministerul Finanțelor) sau către un dealer primar.

Platforma electronică va include totalitatea datelor privind achiziția directă a valorilor mobiliare de stat și vînzarea acestora pînă la scadență de către investitorii retail către dealerii primari sau către Ministerul Finanțelor care, în calitate de posesor al sistemului, va asigura condițiile juridice, organizatorice şi financiare pentru crearea, funcționarea și dezvoltarea platformei.


Platforma pentru vînzarea VMS va fi gestionată de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) în comun cu Ministerul Finanțelor.

Achiziționarea și implementarea platformei electronice de vînzare a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice se va efectua din contul Proiectului USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova, iar cheltuielile de mentenanță pe viitor vor fi efectuate din bugetul de stat.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий