X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Pomicultorii moldoveni așteaptă oferte mai bune de preț pentru mere

21 sep. 2023,, 12:45   Economie
2142 0

Conducătorii marilor gospodării agricole din Moldova spun că în această săptămână multe întreprinderi horticole vor finaliza recoltarea merelor Gala.

Drept urmare, spre începutul lunii octombrie, țara va reduce brusc oferta acestui soi de mere de calitate scăzută și medie "din grădină", precum și "de sub baldachin" - locuri improvizate pentru depozitarea fructelor pe termen scurt. În același timp, ar putea începe vânzarea produselor de calitate superioară – dacă comercianții exportatori vor oferi prețuri de achiziție mai atractive, anunță experții EastFruit.

Prețurile de pornire al merelor Gala în acest sezon au fost puțin mai mari decît cele de anul trecut - 7 lei/kg (0,39 dolari/kg). Cu toate acestea, precipitațiile din septembrie și lipsa acută de forță de muncă — în special în gospodăriile cu un nivel scăzut de tehnologii agricole și capacități financiare – au întîrziat perioada de recoltare, motiv pentru care calitatea produselor a scăzut. A scăzut și nivelul prețului pentru acesta pînă la standardul pentru mijlocul lunii septembrie de 6 lei/kg ($/0,0,33 kg). O parte semnificativă de mere "Gala" din livezile vechi și insuficient întreținute a mers la prelucrare (deși managerii fabricilor de concentrate au spus că în această perioadă utilizarea capacității nu a fost foarte mare – 40-60%).

Multe întreprinderi cu livezi intensive de mere și infrastructură post-recoltare de înaltă tehnologie nu au început încă vînzarea merelor Gala. Dar, în același timp, directorii unor astfel de gospodării susțin că primesc multe oferte de cumpărare a merelor de înaltă calitate – atît din partea comercianților locali, cît și străini, ceea ce inspiră optimism.

În acest context, unii pomicultori menționează că nivelul stimulativ al prețurilor (de vînzare) pentru aceste mere ar fi de 8-9 lei/kg (0,44-0,5 dolari/kg).

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?