Cazul Șor stiri: 594

În Moldova s-ar putea scumpi merele

12 sep. 20:45   Economie
2995 0

Experții organizațiilor pomicultorilor din Moldova consideră că, în baza stării livezilor de mere după o a doua jumătate de vară foarte caldă, prognoza pentru recolta-2023 ar trebui revizuită în scădere – 480-500 mii de tone.

EastFruit a relatat că, la începutul lunii iulie, specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din cadrul MAIA au prognozat o recoltă de mere în intervalul 550-600 de mii de tone. Ulterior, în august, la conferința Prognosfruit din Trentino, organizată de Organizația Mondială a producătorilor de mere și pere (WAPA), printre alte date, a fost anunțată prognoza producției de mere în Moldova în acest an – 548 mii de tone.
Recolta de mere în Moldova anul trecut a fost de circa 446 mii tone, în 2021 - 650 mii tone, 2020 - 430 mii tone, 2019 - 610 mii tone, 2018 - 665 mii tone (maximul ultimului deceniu).

Potrivit observațiilor agronomilor horticultori, pe pomi sînt multe mere, dar din cauza secetei, multe fructe nu au ajuns la dimensiune. De asemenea, în unele livezi de meri, majoritatea vechi, neechipate cu sisteme de irigare, agricultorii au economisit bani pentru lucrări sanitare. Adică, cu un randament relativ scăzut, vor fi puține mere de calitate înaltă în Moldova.

În prezent, mărul de desert "Gala", cel mai timpuriu dintre soiurile de toamnă, este oferit pe piața moldovenească la un preț angro de 6-7 lei/kg (0,31-0,33 dolari/kg). Acesta este intervalul de preț obișnuit pentru mijlocul lunii septembrie în ultimii trei ani, raportează analiștii EastFruit. Cu toate acestea, recoltarea merelor de toamnă a început recent și nu a intrat încă în etapa cea mai activă, oferta și cererea sînt încă scăzute.

În septembrie, șase fabrici de concentrat din Moldova funcționează la 20-40% din capacitate. Procesatorii au majorat prețurile de achiziție pentru merele industriale cu 15-20% - pînă la 1,7-2 lei/kg (0,09-0,11 dolari/kg). Managerii fabricilor menționează că "vor accepta toate merele pe care fermierii le vor oferi procesatorilor".


Avînd în vedere ponderea mare a fructelor de calitate inferioară în recolta din 2023, precum și cererea mare de mere industriale, se poate presupune că în acest an, ca și în trecut, cantități relativ mici de produse vor fi stocate în depozitele de fructe.

0
1
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?