Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Petrolul se ieftinește

26 oct. 2022,, 11:24   Economie
1674 0

Prețul petrolului a scăzut miercuri, 26 octombrie.

Un dolar mai puternic, perspectiva unei recesiuni economice globale și o politică monetară mai strictă pun presiune asupra prețurilor, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe decembrie pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,8%, pînă la 92,80 dolari pe baril, după ce au crescut cu 0,2% în sesiunea precedentă. Contractele futures pentru petrolul WTI au scăzut cu 0,6% la 84,84 USD, compensînd veniturile din sesiunea precedentă.

„Perspectivele pentru o încetinire a economiei globale și o înăsprire a politicii monetare în ultimele săptămîni depășesc așteptările legate de reducerile de ofertă”, au spus analiștii ANZ Research.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu aproximativ 4,5 milioane de barili în săptămîna încheiată pe 21 octombrie, potrivit unor surse din piață care citează date ale grupurilor industriale de la Institutul American de Petrol.

În timp ce creșterea stocurilor de țiței a sporit temerile cu privire la o recesiune globală care va reduce cererea, constrîngerile continue ale ofertei au menținut prețurile într-un interval strîns.

„Reducerile de producție OPEC din noiembrie și noile sancțiuni UE asupra petrolului rus care urmează să intre în vigoare din decembrie ar trebui să fie pozitive pentru prețuri”, a declarat Steven Innes, managing partner la SPI Asset Management.

În ceea ce privește răspîndirea largă a WTI-Brent în sesiunile recente, Innes a adăugat că cumpărătorii WTI se așteaptă la o intervenție suplimentară din partea președintelui Joe Biden înaintea alegerilor intermediare din SUA din 8 noiembrie.

Săptămîna trecută, Biden a anunțat un plan de a vinde restul cantității record de petrol din stocul de petrol de urgență al națiunii pînă la sfîrșitul anului, în timp ce încearcă să scadă prețurile mari la benzină.

Întărirea dolarului a pus presiune și asupra pieței. Indicele dolarului, care măsoară dolarul față de șase valute majore, a urcat la 110,98. Un dolar mai puternic atenuează cererea de petrol, deoarece face petrolul mai scump pentru cei care dețin alte valute.

În ciuda deciziei recente a OPEC+ de a reduce producția de petrol, Casa Albă a salutat acțiunile saudite de a ajuta Ucraina.

Biden, care s-a confruntat cu critici din cauza inflației ridicate, a avertizat că saudiții se vor confrunta cu consecințe pentru alianța cu Rusia și pentru că vor fi de acord să reducă livrările de petrol.

Reamintim, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a spus că problemele de pe piețele de gaz natural lichefiat (GNL) din întreaga lume și reducerea livrărilor de către marii producători de petrol plasează lumea în epicentrul „ primei crize energetice cu adevărat globale”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?