X 
Arşiţa stiri: 225
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4134

Parlicov spune cîte zile va trebui să reziste Moldova în cazul suspendării tranzitului de gaze prin Sudja

21 aug. 14:53   Economie
10 ore in urma 2168 0

Dacă tranzitul de gaze rusești prin Ucraina va fi suspendat, Moldova va avea nevoie de două zile pentru a redirecționa tranzitul prin gazoductul Transbalcanic. Despre acest lucru a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Potrivit oficialului, în perioada de redirecționare, republica poate rezista din contul rezervelor de gaze care se află acum în conductă. De asemenea, Parlicov a menționat că Ucraina nu va putea bloca tranzitul de gaze dacă acesta va fi gestionat nu de Gazprom, ci de orice altă companie, transmite mybusiness.md

„Care este dificultatea tehnică sau juridică? Este faptul că companiile ucrainene nu pot avea relații contractuale cu nicio companie afiliată statului rus. Respectiv, dacă Gazprom va dori să furnizeze gaze, de exemplu, pînă la granița cu Moldova, adică la ieșirea din stația Orlovka (regiunea Odesa), el nu va putea să rezerve capacitățile necesare și să plătească pentru acestea. Dar poate oricine altcineva. Poate pur și simplu să presteze serviciul de transport prin Ucraina”, a conchis Victor Parlikov.

Reamintim că, în urma atacului FAU asupra regiunii ruse Kursk, stația de măsurare a gazelor Suja, situată acolo, a intrat sub controlul Ucrainei. Prin aceasta trece unica rută de tranzit a gazului rusesc către Europa, inclusiv Moldova. „Gazprom transmite zilnic în Moldova 5,7 milioane de metri cubi de gaz, volum ce este redirecționat către Transnistria, unde se află centrala electrică de la Cuciurgan (compania este deținută de PJSC Inter RAO), care produce aproximativ 90% din energia electrică pentru nevoile Moldovei de pe malul drept.


La 8 august, Comisia pentru Situații Excepționale a introdus stare alertă ridicată pe piața gazelor din Moldova. Măsurile au fost luate la solicitarea Ministerului Energiei în contextul informațiilor privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja).


Săptămîna trecută, Parlicov a încercat să liniștească cetățenii asigurîndu-i că nu va exista o criză energetică în republică. În cel mai rău caz, vor exista schimbări în logistică, care, totuși, ar putea duce la creșterea prețurilor pentru consumatori. Guvernul lucrează la problema livrărilor de gaze din SUA și de energie electrică din România. În ceea ce privește Transnistria, a presupus oficialul, regiunea ar putea continua să fie aprovizionată cu gaze de la Gazprom în regim revers, prin Turcia.

2
3
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав