X 
Arşiţa stiri: 203
Jocurile Olimpice stiri: 193
Transnistria stiri: 1417

Parlamentul a votat în lectură finală politica bugetar-fiscală și vamală

31 iul. 16:23   Economie
6 ore in urma 973 0

Parlamentul a votat în lectură finală politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025.

Documentul înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către Guvernul Republicii Moldova, în mod prioritar, prevede un set de măsuri menite să asigure sustenabilitatea economică, socială și investițională.

Proectul conține modificări la 13 legi, pentru a ajusta legislația bugetar-fiscală la evoluția proceselor economice și sociale în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Măsurile și instrumentele propuse au drept scop să contribuie la crearea un sistem fiscal armonizat, echitabil și eficient.

Astfel, vor fi majorate cu 10 % scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute. De asemenea, va fi extins spectrul de venituri scutite de impozite. Este vorba de veniturile obținute de persoane fizice la înstrăinarea unui autoturism aflat în proprietate cel puțin 3 ani; veniturile persoanelor fizice din dobînzi obținute din valorile mobiliare de stat și obligațiunile emise de autoritățile locale; veniturile obținute din vînzarea energiei electrice de către persoane fizice, care produc energie regenerabilă și cărora li se aplică mecanismul de contorizare/facturare netă. Modificările mai prevăd scutirea plății impozitului pe venit pentru plata contractelor de studii în limita sumei salariului mediu și pentru cheltuielile legate de prime de asigurare pentru persoane fizice în caz de incendii, calamitate etc.

Totodată, documentul mai stabilește deducerea cheltuielilor agenților economici pentru cadouri în natură, inclusiv vouchere oferite salariaților, al căror cuantum anual în raport cu un salariat nu depășește cumulativ valoarea de 10 % din salariul mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat. Vor fi deduse și cheltuielile suportate de angajator pentru orice plăți efectuate în folosul angajatului, studenților stagiari sau elevilor în baza raporturilor reglementate de Codul educației și Legea cu privire la învățămîntul dual.


În domeniul vamal, proiectul urmărește extinderea termenului de valabilitate a autorizațiilor pentru regimurile vamale speciale pînă la 1 ianuarie 2027 și exonerarea de garantare a mărfurilor plasate în regim vamal de admitere temporară pentru proiecte de asistență tehnică și investițională sau perfecționare activă pînă la 31 decembrie 2026. De asemenea, vor fi micșorate de la 40 % la 2 % amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав