X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Orice furnizor va putea importa sau exporta energie electrică în/din România și Ucraina

16 feb. 10:15   Economie
1907 0

Începînd cu luna martie, orice furnizor va putea importa sau exporta energie electrică în/din România și Ucraina

Operatorul rețelei de transport și de sistem Moldelectrica va organiza, împreună cu operatorii de sistem din România și Ucraina, licitații de alocare a capacităților intrazilnice și lunare pentru schimburi transfrontaliere de energie electrică.
La licitații va putea participa orice furnizor, în baza noilor reguli de alocare a capacității intrazilnice la frontiera Moldova-România și a regulilor de alocare a capacității pe termen lung și zilnic la frontiera Moldova - Ucraina. Regulile au fost aprobate de ANRE Republica Moldova la 9 februarie și au intrat în vigoare imediat în cazul Ucrainei, fiind avizate de NEURC, Autoritatea Naţională de Reglementare a Ucrainei, la 30 ianuarie 2024. Între timp, regulile pentru frontiera Moldova-România vor intra în vigoare la aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei din România.

Astfel, licitațiile intrazilnice pe frontiera Moldova – România, sînt preconizate începînd cu luna martie. Pe frontiera Moldova – România vor avea loc licitații zilnice și intra zilnice pe platforma DAMAS, operată de Transelectrica.

Pe frontiera Moldova – Ucraina, prima licitație privind alocarea capacității de energie electrică lunară este preconizată pentru data de 20 februarie pentru luna de livrare mai, iar licitațiile zilnice sînt preconizate din data de 29 februarie pentru ziua de livrare 1 martie. Licitațiile vor fi desfășurate pe platforma NPC Ukrenergo.

Secretariatul Comunității Energetice a felicitat Moldova și Ucraina pentru dedicația în promovarea cooperării și integrării energetice regionale. Această evoluție, facilitată de Secretariat, reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea schimbului transfrontalier de energie electrică între cele două țări și statele membre ale UE. Eforturile comune deschid calea pentru integrarea în continuare a pieței de energie electrică în piața internă europeană, se arată într-un comunicat al Secretariatul Comunități Energetice.


Alocarea capacităților transfrontaliere va permite oricărei companii calificate să exporte energie, de exemplu din surse regenerabile, ceea ce va oferi o mai mare precizie pentru portofoliile de consum și generare și reducerea necesarului de energie de echilibrare.

0
1
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?