X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: În acest an, politica monetară a BNM a lovit în creditele de consum preferate de populație

19 aug. 2022,, 15:15   Economie
2022 0

Sistemul financiar al Republicii Moldova este puternic afectat de crizele care au urmat una după alta. Anul trecut creditarea netă a agenților economici a fost una negativă. Oamenii de afaceri au avut mai mulți bani în bănci, decît au luat credite. În acest an, politica monetară a Băncii Naționale (BNM) a lovit în creditele de consum preferate de către populație.

Totodată, se observă o creștere timidă a creditării agenților economici, care creează bunuri de consum pentru populație. „Tendința este una foarte clară, avem o refocusare a sistemului bancar, de la creditarea puternică, și exclusivă, a populației, la creditarea, mai în special, a agenților economici”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 19 august, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Totuși, susține Veaceslav Ioniță, în primele șase luni ale anului curent creditarea netă a agenților economici s-a îmbunătățit cu 3,4 miliarde de lei, în baza la doi factori: și-au redus volumul depozitelor din bănci; și și-au crescut volumul creditelor.

Economistul afirmă că în prezent, după jaful bancar, sînt anumite semnale privind ameliorarea situației, deși sîntem în criză și avem o politică monetară dură a BNM. Se observă o reducere a volumului de credite noi luate de către populație și de către agenții economici din sectorul bancar. Anul trecut, în medie, îndatorarea populației și a agenților economici creștea lunar cu 892 de milioane de lei. Populația - 550 de milioane de lei, iar agenții economici - 343 de milioane de lei. În acest an este o situație inversă. După ce BNM a înăsprit politica monetară, în medie, volumul împrumuturilor noi s-a redus comparativ cu anul trecut. S-a ajuns la 640 de milioane de lei pe lună, reducerea fiind din contul populației. În prezent, îndatorarea populației crește cu 239 de milioane de lei pe lună, iar a agenților economici cu 400 de milioane de lei lunar.

„Avem o schimbare a focusului. În prezent agenții economici se împrumută din ce în ce mai mult de la bănci. În jumătate de an volumul creditelor a crescut cu 3,6 miliarde de lei, de la 56,4 la 60,2 miliarde de lei. Însă, spre deosebire de alți ani, această creditare în acest an este dominată de creditele luate de către persoanele juridice, care au luat 2,2 miliarde de lei, iar persoanele fizice 1,4 miliarde de lei”, a afirmat economistul.


Vorbind de valutele în care se iau creditele, Veaceslav Ioniță, afirmă că din 2016 și pînă în 2022 volumul creditelor în valută a rămas practic neschimbat, de 15,4-15,6 miliarde de lei. În general, creditele în valută au înregistrat o scădere, raportat la cursul valutar. Însă, este o creștere de 25 de miliarde de lei a creditelor acordate în lei moldovenești.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?