X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Octavian Calmîc: "În contractul de achiziție a gazelor din SUA nu există transparență "

15 apr. 12:20   Economie
2618 0

În contractul de achiziție a gazelor naturale lichefiate din SUA de către Republica Moldova nu există transparență.

O astfel de opinie a exprimată fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, comentînd procesul de achiziție în probă a gazului natural lichefiat din SUA.

Potrivit lui, aceasta a fost doar o tranzacție comercială clasică, cînd dintr-o parte am cumpărat și în alta am consumat.

"Lipsesc multe informații. Nu există transparență în ceea ce privește achizițiile de gaze naturale, prețurile, cantitățile și furnizorii. Chiar și acînd în vedere această istorie cu gazul american, lumea trebuie să știr că în sistemul nostru național nu a intrat nicio moleculă de gaz american. A fost doar o tranzacție comercială clasică cînd dintr-o parte am cumpărat și în altă parte am consumat", a declarat Octavian Calmîc.

Totodată, el a reamintit că această achiziție a fost efectuată în regim de testare, în volume mici, deoarece 2,6 milioane de metri cubi de gaz reprezintă practic nimic pentru Republica Moldova.


Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat, de asemenea, că achiziția lotului de probă de gaz natural lichefiat nu a fost comercială, ci una cu scopul de a testa și înțelege cum funcționează acest mecanism, condițiile de descărcare și procesul de rezervare a sloturilor.

"Pentru noi au fost mai multe elemente simbolice - a fost primul petrolier care a descărcat la Alexandroupolis. A fost o plăcere pentru noi să convenim cu grecii că o parte din această încărcătură o vom putea închiria", a declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, în același timp, prețul gazului în cadrul acestui lot de probă a depășit doar puțin prețul gazului de la Gazprom, care este de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în aprilie. El nu a numit cifra exactă, făcînd referire la condițiile contractului privind confidențialitatea.

Victor Parlicov și-pa exprimat speranța că în viitor livrările și volumele comerciale vor fi extinse, recunoscînd în același timp că principalul factor va fi prețul gazului.

"Acum a fost important și elementul prețului, dar a fost secundar. Dacă prețul ar fi fost semnificativ mai bun decît cel al Gazprom, cu siguranță am fi luat alte volume", a rezumat ministrul Energiei.

2
2
1
2
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?