Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Norvegia va acorda Moldovei un grant pentru achiziția de gaze naturale

31 ian. 15:15   Economie
2995 0

Guvernul a aprobat astăzi facilități fiscale și vamale pentru utilizarea de către Energocom a grantului de 35 mln Euro acordat de Guvernul Norvegiei prin programul NANSEN, precum și a tranșei suplimentare de împrumut în valoare de 165 mln Euro acordat de BERD.

Banii vor fi utilizați pentru achiziția de gaze naturale și vor contribui la diminuarea prețului de achiziție a gazelor naturale și, respectiv, la reducerea poverei financiare asupra consumatorului final.

Prevederile sînt incluse în proiectul de modificare a Legii nr.234 din 2022 privind eliberarea S.A. „Energocom” de obligația de a garanta rambursarea împrumutului și privind acordarea facilităților fiscale și vamale la importul și/sau livrările de mărfuri și/sau servicii destinate implementării proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.

Împrumutul din partea BERD este de tip „Revolving” (rambursare-reutilizare), mijloacele pot fi utilizate de pînă la trei ori. Facilitățile fiscale acordate vor permite ca la prețul final al gazelor procurate și furnizate de S.A. „Energocom” pe piața din Republica Moldova să nu se adauge taxele de import și taxa pe valoare adaugata, ceea ce în final asigură ca aceste costuri nu sînt incluse în tarifele la gazele naturale, suportate de consumatorii finali.

6
0
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?