X 
Coronavirus stiri: 8211
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 926

Moldovenii sînt mîndri de produsele lor

29 iun. 16:56 (reactualizat 30 iun. 17:50)   Economie
3338

Vremurile se schimbă, dar problemele fermierilor moldoveni rămîn. Dar, din moment ce spectacolul trebuie să continue, fructele pe care le-au cultivatvor călători din nou, deși pe rute noi.

Sînt gînduri la care te duce clipul „Go On. Fruits from Moldova ”, în regia regretatului regizor Viorel Mardare.

El a menționat că moldovenii sînt foarte mîndri de fructele lor și de alte produse, vinuri și plîng la propriu dacă văd că rezultatul muncii lor este irosit.

Videoclipul filmat este un manifest că încă nu este totul pierdut și, în ciuda tuturor posibilelor probleme și dificultăți temporare, fructele moldovenești cu gustul lor magnific, deosebit, vor găsi cu siguranță noi cunoscători, consumatori, cumpărători din Orient sau din Occident, care vor simți în aceste fructe bogăţia şi căldura sufletului oamenilor care le-au crescut din însorita Moldovă.

După atît de mult timp trecut, acest clip cu fermieri este încă de actualitate, mai ales în acest sezon. Deși acum nimeni nu calcă fructele și legumele moldovenești, în sectorul agricol sînt serioase probleme, inclusiv cu rutele de livrare a acestora, cauzate de întreruperea logisticii obișnuite din cauza războiului din Ucraina.


Un lucru este clar, că fructele moldovenești nu se vor da bătute niciodată!

Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova, fermierii moldoveni obișnuiau să vîndă aproape întreaga recoltă în țările Comunității. Livrările acolo continuă și astăzi. Dar acum trebuie să faci un ocol al Ucrainei. În loc de trei zile faci zece. Și este lung și scump.

Agrarienii suferă pierderi, dar nu vor să renunțe la legăturile stabilite de-a lungul anilor. Ei cred că trebuie să căutăm noi piețe, dar atunci cînd deschidem noi piețe, nu trebuie să renunți niciodată la clienții vechi, chiar dacă ceva nu este în regulă. Pentru a hrăni consumatorul european, fermierii cer autorităților să încheie acorduri asupra liberalizării transporturilor. Acum, țările UE eliberează un număr insuficient de autorizații. Nu se reușește transportarea produselor. Au fost cazuri cînd produsele au putrezit în grădini.

A fost o perioadă în care transportul nostru nu a putut funcționa săptămîni întregi, pentru că nu avea autorizație. Producătorii moldoveni speră ca, odată cu statutul de candidat la aderarea la UE, transportul să fie liberalizat, apoi să fie mai multe mașini. Avînd în vedere că traficul pe granița de vest s-a îmbunătățit acum, moldovenii ar putea recupera zilele pierdute și ar putea livra mai repede.

De menționat că la 29 iunie a fost semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană, iar acum transportatorii moldoveni pot efectua operațiuni de transport prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transportul rutier. "Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene", a declarat viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав