Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Ministerul Agriculturii: Trebuie să fim pregătiți pentru scumpirea în continuare a produselor alimentare

21 mai. 12:15   Economie
1829

Prognoze sumbre din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Viorel Gherciu spune că scumpirile la produsele agroalimentare ar putea continua. Potrivit oficialului, o mare parte din prețul produselor alimentare o constituie valoarea resurselor energetice și cea a fertilizanților, prețul ambelor componente fiind în creștere.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că, deși Republica Moldova este o țară agrară, prețul produselor agroalimentare este influențat de evoluțiile războiului din Ucraina, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

„98% din fertilizanți sunt importați. De asemenea, resursele energetice sunt de import și chiar o parte din materialul semincer. Toate acestea se reflectă asupra prețurilor la produsele agroalimentare. Chiar și pentru produsele de anul trecut, fiind depozitate, s-au majorat cheltuielile de păstrare, s-au majorat cheltuielile de transport, inclusiv, pe teritoriul țării, s-au majorat salariile pentru angajați. În urma acestor scumpiri în lanț, s-au majorat și prețurile la produsele alimentare”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Oficialul dă asigurări că securitatea alimentară a țării nu este în pericol, totuși, majorarea prețurilor la produsele alimentare va continua. Republica Moldova importa până acum din Federația Rusă 85% din fertilizanți, acum fertilizanții sunt aduși din Uzbekistan și Tadjikistan, spune ministrul.

„Războiul din Ucraina a perturbat căile de livrare a mărfurilor, a perturbat căile de furnizare a input-urilor și este dificil să vii cu o prognoză obiectivă, dar trebuie să fim pregătiți pentru scumpiri. Avem prognoza inflației, și este clar că vom asista și la scumpirea produselor. Cert este că vom putea să asigurăm securitatea alimentară a țării, terenurile sunt însămânțate. Da, roada ar putea să nu fie cea dorită, din cauza condițiilor climaterice, dar în mare măsură, securitatea alimentară va fi asigurată”, a mai spus Viorel Gherciu.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав