Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Locul Moldovei în clasamentul riscului de investiții

15 oct. 2023,, 13:30   Economie
2625 1

Moldova ocupă locul 49 la capitolul riscuri investiționale.

Cercetătorul Aswath Damodaran de la Stern School of Business a Universității din New York a analizat riscurile de investiții în 176 de țări.

Moldova a fost printre ei pe locul 49, relatează logos.press.md

Metodologia a fost următoarea. Pentru a obține o imagine mai clară a nivelului de risc al țării, Damodaran a luat în considerare cîțiva factori cheie:

— riscuri politice: tip de regim, corupție, nivelul conflictului;


— riscuri juridice: protecția drepturilor de proprietate, drepturile contractuale;

— riscuri economice: diversificarea economiei.

În plus, a fost analizat riscul de defolt al unei țări, care este un indicator comun utilizat pe piețele financiare. Atunci cînd o țară nu își achită datoria, aceasta duce adesea la turbulențe ale pieței și alte consecințe negative care pot dura mulți ani.

Baza pentru măsurarea riscului suplimentar al fiecărei țări a fost Statele Unite.
Potrivit studiului, cel mai mare risc este în cinci țări: Belarus, Liban, Venezuela, Sudan și Siria (indicele este de 24,8%). Printre principalele motive: forțele militare ruse continuă să opereze în Belarus, iar Venezuela se confruntă de mulți ani cu hiperinflația și corupția endemică.

Pe de altă parte, 13 țări au avut cel mai scăzut risc, inclusiv cîteva țări europene, Singapore și Noua Zeelandă. Acest lucru a fost facilitat de factori precum obligațiunile guvernamentale cu rating AAA, nivelurile scăzute de corupție și protecția puternică a drepturilor de proprietate. Un nivel de risc de 0% a fost atribuit Australiei, Canadei, Danemarcii, Germaniei, Liechtensteinului, Luxemburgului și Țărilor de Jos.

Moldova a primit un rating de 9,9% pe această listă - la fel ca Angola, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Congo, Egipt, Iran, Kenya, Kîrgîstan și alte jumătate de duzină de țări. Și s-a clasat pe locul 49 în ceea ce privește nivelul de risc.

Rusia este pe locul 9 cu un indicator de 18,2%. Ucraina ocupă același loc. România și Italia au un rating de 3,3%, Bulgaria 2,4%, China 1,1%. Israel, Kuweit, Japonia și Arabia Saudită au avut aceași poziție.

Ce înseamnă asta pentru investitori? Creșterea economiilor emergente prezintă oportunități pentru investitori, determinate de presiunile demografice, creșterea PIB-ului și progresele tehnologice observate în întreaga lume. În plus, diversificarea între sectoare, active și zone geografice poate beneficia investitorilor în ansamblu.

Reieșind din aceasta, investițiile în alte țări sînt supuse riscurilor de țară care depășesc, dar în cele din urmă afectează performanța pe termen lung a acțiunilor, obligațiunilor și altor active financiare. Avînd în vedere acești factori, beneficiile investiției în companii internaționale pot fi însoțite de riscuri macroeconomice și specifice țării, a explicat Aswath Damodaran în analiza sa.

0
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?