Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

La ce preț și de la cine a cumpărat Energocom gaz

15 feb. 15:00   Economie
2404 0

În perioada iunie-octombrie 2023 SA Energocom a achiziționat aproximativ 600 mil. m3 de gaze (sau 6,37 mil. MWh), la un preț mediu ponderat de 410 USD/1000 m3 (35,07 EUR/MWh).

În acest scop, în perioada 6 iunie - 5 octombrie, au fost organizate peste 40 de runde de licitații pentru procurarea gazelor naturale atît din sursele proprii, cît și din contul împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dintre care 27 de runde s-au finalizat cu încheierea contractelor.

Gazele naturale au fost cumpărate de la 9 companii din Romînia, Grecia, Ungaria, Polonia, Elveția și Austria. Conform clauzelor contractuale, SA Energocom nu poate oferi mai multe informații despre tranzacții concrete. În tabelul prezentat este redat prețul de referință al gazelor naturale pentru ziua următoare desfășurării licitațiilor (Day Ahead), prognoza pentru luna următoare (Front month), precum și prețul estimat pentru trimestrul întîi al anului 2024 (Q1), publicat de agențiile de top în furnizarea indicilor de prețuri, informațiilor de afaceri și date de piață pentru piețele globale de energie, cum ar fi Bloomberg și Argus Media.

Prețul de achiziție plătit include costul de transport la punctul de livrare indicat în tabel și, în cazul gazelor procurate direct în depozite, prețul include costul de transportare și injectare.

„Ca și în cazul licitațiilor din anul precedent, deciziile despre momentul achizițiilor și prețurile au fost ghidate de aspecte precum prețul de referință la hub-ul de gaze naturale din Țările de Jos (TTF); faptul că unii operatori de transport, datorită fluxului redus de gaze pe perioada sezonului cald, au un tarif de transport mai mic față de cel din perioada sezonului rece; și, de asemenea, s-a ținut cont de disponibilitatea capacităților de transport care, pe unele rute, în anumite perioade ale anului sînt limitate. Datorită eforturilor echipei SA Energocom și ale partenerilor, licitațiile au fost organizate cu respectarea standardelor de transparență și concurență, reflectînd angajamentul ferm față de principiile etice și de bunele practici din industrie”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Binzari.


3
2
0
1
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?