Încă o țară europeană își deschide piața pentru merele moldovenești

4 apr. 16:00   Economie
2411 0

În premieră, merele moldovenești au ajuns în rețelele de magazine și canalele de distribuție din Suedia.

O companie din țara noastră a livrat recent în Suedia două camioane de mere din soiurile Granny Smith și Golden Delicious, informează Moldpres.

Directorul companiei, Ion Tulei, a afirmat că nu au existat cerințe speciale din partea importatorului, cu excepția calității superioare a produsului. Merele au fost livrate în lăzi de 13 kg neto, cu alveole. Lotul a fost însoțit de Raportul de încercări pentru reziduuri de pesticide și certificate recunoscute la nivel internațional. Perioada de tranzit a fost de patru zile.

Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, compania exportatoare a început cooperarea cu importatorul la o expoziție internațională în cadrul standului comun cu brandul „Moldova – un gust deosebit”.

Suedia, ca și restul țărilor scandinave, este dependentă de importul de mere. Deși aceasta nu se numără printre cele mai mari țări importatoare, balanța comercială negativă pe care o înregistrează, poate fi interesantă pentru furnizorii străini. Valoarea totală a importurilor de mere a Suediei, de 89 de milioane de euro în 2020, este mai mare decît cea a majorității țărilor europene.


În lipsa unei producții locale substanțiale, importul de mere este relativ stabil. Aproape 80% din merele consumate sunt importate. Majoritatea merelor sunt importate din țările europene, dar există și importuri în afara sezonului, preponderent din Chile și Noua Zeelandă, precum și importuri în creștere din Ucraina.

Dacă în anul 2020 merele moldovenești au fost exportate în 11 țări, anul trecut acestea au ajuns la 30 de destinații. La începutul acestui an, primul container cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns în India.

9
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?