X 
Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

În Moldova, sezonul vînzărilor active de căpșuni continuă

12 oct. 2023,, 13:00   Economie
2030 0

În Moldova, sezonul vînzărilor căpșunilor de grădină continuă.

După cîteva zile de toamnă adevărată de la sfârșitul acestei săptămîni, judecînd după prognozele meteo, ziua va fi din nou cald aproape ca vara.

Putem presupune că căpșunile vor fi în vînzare cel puțin încă o săptămînă. Adică, anul acesta sezonul vînzărilor active e căpșuni va fi cu aproape două luni mai îndelungat decît în anii precedenți, relatează EastFruit.

Potrivit EastFruit, prețurile angro pentru căpșuni în Moldova a crescut pînă la 70-80 lei/kg (3,84-4,39 dolari/kg) și aproape s-a egalat cu nivelul prețurilor pentru această pomușoară de la începutul acestui sezon.

Asociația Pomușoarele Moldovei consideră că principala sursă de aprovizionare cu căpșuni a pieței și a magazinelor de tip butic sînt micii fermieri locali și gospodăriile rurale. Respectiv, în astfel de cazuri, prețul angro este aproape sau egal cu prețul cu amănuntul – 120-130 lei / kg, 6,59-7,14 USD/kg. adică, prețul cu amănuntul este chiar puțin mai mare decît nivelul prețului de pornire pentru căpșunile timpurii (care sunt în mare parte grecești și turcești, precum și cele locale de seră).


Este de remarcat faptul că în luna octombrie pe piața cu amănuntul din Moldova căpșunile se vînd alături de strugurii de soiuri de vară, care, totuși, arată mai organic decît învecinarea cu strugurii de toamnă-iarnă "Moldova". Deși la tarabele comercianților din piață și pe rafturile supermarketurilor de cîteva săptămîni există și struguri din acest soi. Împreună cu prunele tîrzii. Adică, concurența fructelor pentru preferința consumatorilor este încă foarte mare.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?