Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

În Moldova, sezonul căpșunilor se apropie de sfîrșit, prețurile sînt mai mici decît anul trecut

30 iun. 2021,, 11:00   Economie
3931 0

Specialiștii Asociației Producătorilor de pomușoare ”Pomușoarele Moldovei” cred că pînă la mijlocul, cel mult – sfîrșitul, săptămînii viitoare, în Moldova se va încheia perioada celor mai intense vînzări de căpșuni.

În anul curent această perioadă a fost scurtă, a durat cinci-șase săptămîni — de la ultima săptămînă a lunii mai pînă în prima săptămînă a lunii iulie. Chiar și anul trecut care a fost unul secetos, perioada de comercializare activă a căpșunilor a fost mai lungă. În același timp, prețurile cu ridicata pentru căpșunile locale la sfîrșitul sezonului 2021 sunt probabil cu aproximativ 5-10% mai mici decît nivelul de anul trecut. De fapt, de la începutul lunii iunie pînă la sfîrșitul acestei luni, căpșunile en gros s-au ieftinit cu 4-7 lei/kg săptămînal. Pînă la sfîrșitul săptămînii trecute, nivelul prețurilor en-gros pentru aceste pomușoare a atins "fundul" - 15-20 lei/kg (0,83-1,11 dolari/kg). În vara anului 2020, prețurile en gros la căpșuni nu au scăzut sub 22-27 lei/kg (1,27-1,56 dolari/kg).

Potrivit EastFruit, weekendul trecut a fost, probabil, momentul furnizării maxime de căpșuni de cea mai înaltă calitate. De la începutul acestei săptămîni, oferta a scăzut brusc (parțial pentru că luni este zi liberă în majoritatea piețelor de fructe și legume din Chișinău și alte orașe mari). În ziua de marți, au fost totuși mai puțini vînzători de aceste fructe decît cu cîteva zile mai devreme, calitatea căpșunilor este, de asemenea, mai mică, toate fiind deja ușor supra-coapte. Prețurile en gros și cu amănuntul sînt cu cîțiva lei mai mari decît în weekendul trecut.

Asociația ”Pomușoarele Moldovei” menționează că prețurile la căpșuni de cîmp cresc întotdeauna începînd aproximativ cu mijlocul lunii iunie (iar din iulie pînă în toamnă, pe piața moldovenească există în mod tradițional căpșuni scumpe în cantități foarte mici, care pot fi atribuite în siguranță la produsele de nișă, de tip butic). Perioada cu prețuri ridicate la sfîrșitul sezonului de căpșuni de soiuri clasice durează de obicei două-trei săptămâni. Dar în această vară, puțin probabil că prețurile ridicate la căpșunile din "ultima recoltă" să dureze mai mult de o săptămînă-zece zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?