Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 918

Prețul nucilor moldovenești, în scădere

20 ian. 09:17   Economie
1522

Prețul angro pentru miezul de nucă din Republica Moldova s-a redus. Un kilogram costă cu 10 lei mai puțin, iar doritorii de a se delecta cu nuci scot din buzunare pînă la 110 lei pentru un kilogram.

Totuși, prețul mediu este în continuare mai mare decît la începutul sezonului din octombrie, cînd era 100 de lei sau în ianuarie 2020, cînd era 90 de lei, arată datele East Fruit, notează Noi.md cu referire la agora.md.

Potrivit analizai, reducerea actuală este influențată de o depreciere dinamică a leului moldovenesc față de dolar și euro, care este puțin probabil să încetinească sau să se oprească în viitorul apropiat. În al doilea rînd, unii operatori ai pieței locale nu exclud că scăderea prețurilor la nuci în lei în lei să continue în Moldova în ianuarie.

Potrivit comercianților din Republica Moldova, prețurile la miezul de nucă au scăzut din cauza cererii aproape zero din partea cumpărătorilor turci (în contextul devalorizării lirei), precum și a cumpărătorilor din unele țări din Europa de Sud non-UE.

De altfel, prețurile la migdale, care sunt exportate în principal pe piața turcă, sunt în scădere și în Moldova. În anii precedenți, vînzările de miez de nucă de calitate scăzută către Turcia și Balcani au fost importante pentru exportatorii moldoveni la sfîrșitul sezonului de comercializare.


Pentru unii cultivatori care dețin stocuri mici de nuci de calitate superioară, piața internă a Moldovei a devenit acum principala piață de vînzare a miezului de nucă. Prețul lor de vînzare cu amănuntul (și mic angro), dacă este livrat clientului, este aproape de două ori mai mare decît prețul oferit fermierilor de către exportatori.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав