X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

În Moldova începe recoltarea soiurilor timpurii de poamă

24 iul. 2019,, 14:40   Economie
5289 0

Săptămîna viitoare, în Moldova va începe recoltarea strugurilor timpurii. În general, experții prognozează în acest an o recoltă bogată de poamă de masă - cel puțin 100 mii tone.

Despre acest lucru a scris portalul east-fruit, menționînd că, spre deosebire de situația de anul trecut, în prezent podgoriile sînt în stare excelentă, transmite Noi.md.

După cum a remarcat Veaceslav Vedrașco, manager marketing al cooperativei de întreprinzător Ved-Mar Agro, primul va fi recoltat soiul extra-timpuriu ”Super Extra”, ale cărui plantații în întreprindere sînt relativ mici - doar 1,5 hectare. Producția sa în acest an poate fi de 20 t/ha, ceea ce este de două ori mai mult decît rezultatul anului trecut. Apoi imediat va începe recoltarea strugurilor "Rochefort", "Prezentabil" și cîteva alte soiuri timpurii.

Există deja un cumpărător pentru aceste produse - un comerciant din România, care, printr-un acord prealabil, intenționează să cumpere cel puțin 40 de tone de struguri timpurii. Prețul producției va fi stabilit în zilele următoare.

Potrivit Asociației producătorilor de Struguri de Masă din Republica Moldova, în Moldova există aproximativ 15-16 mii hectare de plantații roditoare și îngrijite de struguri de masă, precum și 5-7 mii hectare de plantații necultivate care urmează să fie dezrădăcinate. Soiurile timpurii, în structura tuturor acestor plantații, reprezintă mai puțin de 10% - acesta este segmentul supus unei tendințe descendente. În ultimii ani, ponderea principală în podgoriile noi în Moldova le revine soiurilor tîrzii, recolta acestora fiind depozitată și vîndută pe piețele externe nu mai devreme de luna noiembrie. În sezonul trecut, potrivit evaluării asociației de profil, Moldova a exportat circa 60 mii tone de struguri de masă din recolta anului 2018 (86 mii tone - în sezonul precedent). În acest an, există motive să sperăm că recolta strugurilor de masă în Moldova va depăși 100 mii tone.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?