Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova, cartofii au început să se scumpească

20 oct. 2023,, 14:00   Economie
15109 0

În Moldova a început prima scumpire de toamnă a cartofilor.

În a doua decadă a lunii octombrie, după o perioadă de două săptămîni de stabilizare pe piața fructelor și legumelor din Moldova, a avut loc o creștere vizibilă a prețurilor la cartofi - cu 17%, în medie pînă la 6 lei/kg. Prima în această toamnă.

Pe parcursul săptămînii curente prețurile, cel puțin, nu au scăzut. Cea mai mare parte a tranzacțiilor de cumpărare și vînzare a cartofilor pe piețele urbane din Moldova au fost efectuate, de asemenea, la prețuri de 5-6 lei/kg. Deși în nordul țării cartofii de calitate obișnuită au fost oferiți în unele zile la 4 lei/kg (0,21 dolari/kg), în timp ce în sudul țării angrosiștii au încercat să ridice prețurile pentru cartofii mari, fără semne de boli (putregai uscat și umed), pînă la 7 lei/kg (0,38 dolari/kg) și mai mult, relatează EastFruit. Cum se explică extinderea intervalului și creșterea treptată a prețurilor la cartofi?

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Cartofi din Moldova menționează că vremea caldă și preponderent uscată a întîrziat recoltarea cartofilor în țară. Unele gospodării, unde procesul de producție nu este complet mecanizat, vor termina recoltarea în cel mai bun caz săptămîna viitoare. Producția de cartofi tardivi din acest an în majoritatea gospodăriilor specializate este ridicată, de pînă la 40-45 t/ha. Cu toate acestea, din cauza condițiilor meteorologice specifice și a faptului că fermierii nu respectă cu atenție normele de rotație a culturilor, unii tuberculi sînt afectați de boli în diferite grade. Astfel de cartofi ajung imediat pe piață și "comprimă" prețurile.

În plus, la sfîrșitul lunii septembrie, pe piața moldovenească au ajuns cantități importante de cartofi ucraineni. În octombrie, aceste livrări aproape că au încetat din cauza unei ușoare creșteri a prețului cartofilor în Ucraina. La mijlocul lunii, Moldova a rămas fără cartofi importați. În același timp, cererea de cartofi crește treptat în țară, pe măsură ce gospodăriile își constituie stocuri de iarnă. Aparent, acest lucru creează premisele pentru creșterea prețului la cartofi - pe de o parte, iar pe de altă parte - pentru reluarea livrărilor de cartofi din Ucraina.

1
0
1
1
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?