X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova, achiziția merelor industriale a început cu un nivel ridicat al prețurilor

9 aug. 2023,, 17:45   Economie
2142 0

Întreprinderile din Moldova de producție a concentratelor deja a doua săptămînă cumpără măre industriale din recolta 2023.

Volumul livrărilor este încă mic, situație pe care mulți operatori ai pieței fructelor din țară o consideră normală pentru începutul noului sezon. Este oarecum surprinzător doar nivelul ridicat al prețului de pornire pentru merele industriale din soiurile de vară - în medie 1,5 lei/kg (0,08 USD/kg). Din punct de vedere istoric, prețul de lucru pentru merele de vară care conțin un procent mai mic de substanță uscată și care oferă un randament mai mic de sec concentrat, nu depășește în Moldova 1-1,2 lei/kg (0,05-0,06 USD/kg), relatează EastFruit.

În principiu, după cum a anunțat anterior EastFruit cu referire la economistul FAO, Andriy Yarmak, în Ucraina, Moldova, Georgia, Uzbekistan și Tadjikistan există premise reale pentru o creștere suplimentară a prețurilor pentru merele industriale în sezonul 2023/24.
Pe lîngă prețurile ridicate la concentratul de mere pe multe piețe mari, precum și scăderea preconizată a recoltei de mere în mai multe țări europene și Asiatice, un factor important în susținerea prețurilor la merele industriale pentru Moldova poate fi creșterea exporturilor de concentrat fabricat în Moldova către piețele cu marjă mare, în special către Statele Unite. În plus, conducătorii unor companii moldovenești de producere a sucului concentrat nu prognozează deocamdată o creștere a cheltuielilor (care nu au legătură cu achiziționarea de materii prime) față de nivelul lor din sezonul trecut.
În consecință, prețurile de operare de anul trecut pentru merele industriale, adică 1,4-1,6 lei/kg (0,07-0,09 USD/kg), este aplicabil și la începutul noului sezon al procesării sale. În același timp, procesatorii nu garantează o creștere suplimentară a prețurilor de achiziție pentru merele de soiuri de toamnă.
Pe de o parte, după cum a scris EastFruit, anul acesta comercianții moldoveni speră să se stabilească pe piața europeană, precum și să restabilească exporturile de mere pe piața rusă la nivelul obișnuit – aproximativ 200 de mii de tone. În același timp, angajații Asociației Moldova Fruct consideră că volumul de mere pentru prelucrare industrială va rămîne la nivelul anului 2022 – aproximativ 250 mii tone, dar nu va crește neapărat chiar și în cazul creșterii recoltei acestui fruct în 2023. Probabil, pomicultorii așteaptă de la procesatori prețuri generoase de achiziție, iar aceștia, la rîndul lor, nu intenționează încă să se grăbească cu astfel de propuneri.
2
0
2
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?