X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În ce stare se află gările auto din Moldova

19 iun. 2023,, 18:30   Economie
3092 0

Potrivit legislației, compania „Gările Auto Moderne” este obligată să asigure în continuare activitatea autogărilor pînă la preluarea acestora de către stat.

Cu toate acestea, majoritatea autogărilor rămîn într-o stare dezastruoasă, iar procesul de renovare a stagnat, fără să fie clar cînd va fi reluat.

Problemele au apărut ca urmare a unui litigiu dintre stat și firma care printr-un contract de parteneriat public-privat urma să modernizeze autogările din țară, scrie Radio Europa Libera..

Jurnaliștii au mers în cîteva localități din nordul republicii pentru a vedea starea de lucruri. Autogările din Drochia, Soroca și Rîșcani se află într-o stare dezastruoasă, avînd sedii administrative vechi, platforme auto sau drumuri de acces pline de găuri și scaune vechi sau distruse. Ca și în cazul altor autogări din țară, aici nu s-au făcut lucrări de modernizare de decenii.

În septembrie 2018, statul a semnat un contract de concesionare cu firma „Gările Auto Moderne”, care se angaja să reconstruiască gările și stațiile auto la standarde europene, reabilitînd clădirile administrative, platformele și parcările aferente, precum și infrastructura adiacentă.


În mai 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a atenționat agentul economic despre faptul că nu și-a îndeplinit angajamentele investiționale asumate și i-a oferit 3 luni pentru a remedia situația, lucru care nu s-a întîmplat. Astfel, pe 25 august 2022, autoritățile anunțau că au decis să rezilieze contractul de concesionare cu Gările Auto Moderne din cauza că nu a prezentat garanția de bună execuție a lucrărilor și că a investit în autogări mai puțini bani decît a promis inițial.

Reprezentanții companiei concesionare au argumentat întîrzierea lucrărilor de modernizare a autogărilor prin faptul că a fost pandemie. Unul dintre acționari, Oxana Demcenco, a declarat atunci că rezilierea contractului putea avea loc doar după o decizie judecătorească în acest sens. Ea a acuzat autoritățile de faptul că au încălcat drepturile investitorilor și prevederile acordului privind concesionarea autogărilor. Prin urmare, Gările Auto Moderne au acționat statul în judecată.

În iunie 2023, la aproape un an de cînd Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că reziliază contractul cu firma care a concesionat autogările, „Gările Auto Moderne”, activele acesteia nu au ajuns în proprietatea statului. Într-un răspuns oferit Europei Libere, APP precizează că este în așteptarea unei hotărîri judecătorești în privința litigiului pe care îl are cu „Gările Auto Moderne” după ce compania a acționat statul în judecată, fiindcă nu este de acord cu desfacerea contractului de concesionare a autogărilor. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe cinci octombrie.

Activele autogărilor ar trebui să fie recepționate de întreprinderea de stat Gările și Stațiile Auto, care se află în proces de insolvabilitate. APP susține că acest proces „poate să dureze o perioadă mai îndelungată de timp”.

„Agenția Proprietății Publice întreprinde măsurile ce se impun în vederea semnării actului de predare-primire a activelor”, se arată în răspunsul instituției.
APP mai precizează că urmează inventarierea tuturor activelor autogărilor pînă la semnarea actului de predare-primire a acestora.
Potrivit legislației, compania „Gările Auto Moderne” este obligată să asigure în continuare activitatea autogărilor pînă la preluarea acestora de către stat.

5
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?