X 
Cutremure stiri: 507

Guvernul este în căutarea surselor pentru a sprijini agricultorii afectați de secetă

20 iul. 17:00   Economie
5416 1

Situația este dramatică, culturile sînt arse aproape complet de arșiță și secetă în sudul țării și în unele regiuni din nordul țării, iar producătorii sînt afectați, indiferent de tehnologia de cultivare aplicată, și roada le este compromisă.

Constatarea aparține secretarului de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

Oficialul a mai explicat pentru Moldova 1 că, pentru a veni în sprijinul agricultorilor, Guvernul s-a adresat partenerilor în căutarea surselor financiare.

Asociația „Forța Fermierilor” a făcut un apel la instituțiile statului să formeze urgent Comisia Națională de Situații Excepționale și să declare stare de urgență în agricultură la nivel național. Măsură vitală pentru salvarea fermierilor, în condițiile în care mii de întreprinderi agricole și zeci de mii de locuri de muncă sînt în pericol de faliment și lichidare. Sursa citată mai menționează că arșița, temperaturile record și fenomenele climaterice extreme înregistrate în ultimele săptămîni au provocat pagube în domeniul agriculturii pe întreg teritoriul țării.

Moldova 1: Dezvoltăm subiectul cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, care este în legătură directă cu noi. Este situația actuală din agricultură atît de gravă încît să justifice instituirea unei eventuale stări de urgență la nivel de țară? Și de ce credeți că unii fermieri insistă să fie instituită această stare de urgență? Cu ce anume le-ar ajuta?


Vasile Șarban: Voi împărți întrebările dumneavoastră în două. Într-adevăr, în țară este calamitate naturală. Producătorii agricoli sînt afectați, indiferent de tehnologia de cultivare pe care au făcut-o mai mult sau mai puțin ceea ce puteau ei să obțină ca producție, deci ei oricum sînt afectați. Noi vorbim despre secetă pedologică, care nemijlocit este ca insuficiență de umiditate în sol. Chiar dacă am avut acele precipitații în primăvară, la început de vară. Și vorbim despre secetă atmosferică care a uscat aceste plante. Vînturile fierbinți au oprit procesul de fotosinteză, astfel încît plantele pur și simplu se usucă foarte, foarte repede. Deci, aici omul sau factorul antropogen nu poate interveni ca să schimbe ceva, decît prin irigare, irigare prin aspersiune, dar ceea ce ar constitui un consum mare de apă, care ar schimba puțin microclima aceasta la nivelul plantelor și ar asigura dezvoltarea și fructificarea acestor culturi.

Noi vedem ce se întîmplă. Am examinat situația și în teritoriu, este dramatică, în unele cazuri este foarte dramatică. Culturile sînt arse complet la modul figurat, dar ele nu mai pot să dea recolte. Ceea ce ține de starea de urgență. Noi presupunem, încă nu am văzut acea solicitare din partea asociației enunțate de dumneavoastră. Dar intuim că solicitarea acestei stări de urgență este asemănătoare cu cea care a fost în toamna anului 2023, atunci cînd se solicita ca agentul economic sau producătorul agricol să fie asigurat de faptul ca să nu achite penalități, să nu achite dobînzi, să nu fie executat de administratori sau altcineva.

Ceea ce am spus-o și atunci, o spunem și acum. Noi avem un astfel de mecanism în Republica Moldova, care funcționează și care este ca funcționare la nivel internațional. Noi vorbim despre actele de forță majoră, cum se zicea înainte, acum se numește avizul de atestare a impedimentului justificator în atribuțiile pe care le ai față de un agent economic, fapt care trebuie să fie confirmat în atribuțiile contractuale. Deci, ceea ce a fost agreat între două părți și semnat contractul, adică - forța majoră din contract, ca să fie clar. Noi avem actele de constatare a pierderilor care nemijlocit la nivel de țară nu este necesar ca Ministerul Agriculturii să scoată o directivă, să impună autoritățile publice locale de nivelul doi ca să iasă, să acteze ceva plantații. Deoarece noi avem deja acest lucru - un ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Agriculturii.

Este vorba de Ordinul 49/160. Acolo este clar stabilit cum este procedura de actare. Principalul este ca din această Comisie să facă parte reprezentantul subdiviziunii teritoriale responsabil de agricultură, de la Consiliul Raional, și reprezentantul Inspectoratului General Situații de Urgență. Aceste persoane sînt absolut necesare în componența Comisiei de Situații Excepționale. Agentul economic se adresează la primărie în raza căreia își desfășoară activitatea. Primarul este obligat să instituie o comisie pentru situații excepționale, unde să includă și aceste două persoane, să meargă la fața locului, să întocmească actul și să fie eliberat și agentului economic acest act. Unul se duce la IGSU pentru a generaliza informația, așa cum prevede actul normativ.

În continuare, agentul economic are posibilitate să meargă la Camera de Comerț și Industrie, informație care este publică, inclusiv pe site-ul ministerului, pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie. Trebuie să meargă într-acolo și să solicite acest aviz de atestare a impedimentului justificator sau actul de forță majoră, cum îl cunoaștem noi. Cu acest act merge deja la creditor și poate să-și negocieze și să-și oprească acele penalități, dobînzi și executarea. Deci este o formă care trebuie să funcționeze. Noi am spus-o și anul trecut: ea trebuie să funcționeze. Doar că trebuie să începem acest lucru. Și încă o paranteză fac: cu toții știm că în Ucraina este situație excepțională de război, chiar și în acest sens agenții economici nu pur și simplu declară că sînt în situație de război. Ei merg la Camera de Comerț și Industrie din Ucraina, solicită acest act de forță majoră și îl prezintă părții contractante ca să fie scutiți de anumite responsabilități. Este o prevedere internațională care trebuie să fie respectată peste tot.

Moldova 1: Aveți deja un tablou clar al efectelor secetei și arșiței la nivel de întreaga țară? Ce culturi au fost cel mai mult afectate și cum vor fi ajutați fermierii care au avut de păgubit? Ei cer subvenții, inclusiv pentru acciza la motorină.

Vasile Șarban: Subvențiile vor fi acordate pentru acciza la motorină. Urmează să fie lansat acest apel, trebuie să fie examinate dosarele, dosarele pot fi depuse și online. Pe partea de imagine la nivel de țară, vedem că partea de sud a Republicii Moldova a suferit într-o măsură oarecare mai mult și mai mult a fost afectată cultura porumbului, deoarece este mai puțin tolerantă la condițiile de secetă. Afectată este și floarea-soarelui, mai puțin, dar este afectată și floarea-soarelui, mai ales acolo unde tehnologiile nu au fost respectate întocmai. Am văzut cîmpuri megieșe chiar în care situația este diferită. Este diferită din considerentul tehnologiei de aplicare la acestea. Dar, oricum, considerăm că o recoltă de floarea-soarelui o vom avea cîtuși de cît.

În plus, mai avem afectate și culturile multianuale. În partea de nord, de exemplu, chiar dacă este partea de nord, dar oricum aceste temperaturi foarte mari care se înregistrează noaptea nu dau voie culturii ca aceasta să-și revină după temperaturile foarte mari de zi. Și avem cazuri unde fructele deja încep să cadă. În partea de sud, vița-de-vie iarăși începe să fie afectată. Dacă nu vom avea parte de precipitații în următoarea săptămînă sau săptămîni, desigur că și acestea vor înregistra niște pierderi. În prezent, este o stare bună, stabilă. Totul depinde de căderea de precipitații, dacă vor fi.

Din partea statului referitor la ajutoare. Am fost în cîmp cu savanții din domeniul respectiv din partea culturii mari. Vom examina diferite recomandări pentru agenții economici, desigur că acestea nu vor fi aplicate pentru anul curent, vor fi pentru anii următori. Căci anul curent poate fi rezolvat doar la nivel de ajutoare, ceea ce noi în bugetul de stat în acest moment nu avem. Avem adresări către parteneri, sîntem în căutare de mijloace financiare la nivel de Guvern. Deci, noi vedem că producătorul agricol trebuie să fie ajutat și căutăm orice modalitate ca să facem acest lucru. Este regretabil, dar asta e.

0
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав