X 
Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Forța fermierilor cere o întîlnire de urgență cu reprezentanții autoritățile

8 dec. 2022,, 09:12   Economie
2144 0

Asociația Forța Fermierilor anunță că este consternată și profund dezamăgită de modul cum a fost aprobat ieri de către Guvern proiectul legii bugetului pentru anul 2023, care prevede micșorarea cu aproape 15 % a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii.

”Consultările publice după publicarea documentului au durat tocmai 3 ore. Reprezentanții agricultorilor au fost lipsiți de dreptul să discute problema finanțării sectorului agricol, în condițiile în care datoriile la subvenționare pentru anul curent se preconizează în jur de 1,2 mlrd. lei și pentru anul viitor rămân disponibile pentru susținerea financiară a agricultorilor doar 300 mln lei.

Suntem partea componentă a societății și înțelegem situația financiar-bugetară dificilă în țară. Însă, agricultura în anul 2022 a suportat un șoc în urma impactului concomitent a secetei, războiului în Ucraina, embargoului rusesc, scumpirilor exorbitante la resurse și prețurilor derizorii la materia primă agricolă. Acum mii de fermieri, hărțuiți de creditorii și lăsați fără surse necesare pentru lucrările de primăvară, se întreabă de ce fără nici o discuție la nivelul ministerilor agriculturii și finanțelor a fost decis de către executiv reducerea semnificativă a finanțării unei ramure strategice a economiei naționale”, se arată într-o notă emisă presei.

)Potrivit Asociației, aceasta întrebare este pertinentă în special în contextul obținerii Republicii Moldova a statutului de candidat în Uniunea Europeană, care prevede accesarea unor fonduri structurale exponențiale, inclusiv pentru dezvoltarea domeniul agricol.

”Remarcăm că țările Europei de Est au făcut un elan în modernizarea sectorului agroindustrial anume în perioada de preaderare la UE. Agricultorii, care asigură securitatea alimentară a țării și mențin la linia minimală de plutire satele noastre, au dreptul să cunoască dacă autoritățile au făcut toate eforturile necesare pentru obținerea finanțării suplimentare a agriculturii din sursele UE.


Reieșind din cele expuse, Asociația Forța Fermierilor cere organizarea urgentă a întâlnirii Consiliului organizației cu comisiile parlamentare pentru agricultură și economie, buget și finanțe, cu participarea miniștrilor agriculturii și finanțelor, la care să dezbatem problema subvenționării sectorului agricol în 2023”, se menționează în comunicatul asociației.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?