X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Exportul de nuci din Moldova: primele semnale pozitive ale pieței

24 oct. 2023,, 13:45   Economie
3536 0

În ultima săptămînă a lunii octombrie în Moldova începe sezonul exportului de nuci din roada anului 2023.

Potrivit reprezentanților Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, unii comercianți formează deja primele loturi destul de mari de nuci în coajă pentru exportul în Turcia. Este vorba despre nuci de înaltă calitate, care sînt achiziționate în prezent de la întreprinderi specializate la un preț destul de ridicat - mai mult de 2 USD/kg, relatează EastFruit.

Specialiștii Asociației Nucicultorilor din Moldova consideră foarte promițătoare direcția turcească a exportului de nuci moldovenești. În acest an, volumul de nuci importate de Turcia din Moldova fără taxe vamale a fost majorat de la 0,8 la 1,2 mii de tone. Dar, de fapt, potrivit operatorilor de pe piața moldovenească de nuci, livrările de nuci pe piața turcească în acest sezon riscă să fie semnificativ mai mari decît cota fără taxe vamale.

Uniunea de profil susține că în a doua jumătate a lunii octombrie, organizația a primit solicitări de cumpărare a nucilor din noua recoltă din Spania, Italia și alte cîteva țări europene, care pînă acum nu erau interesate de nucile din Moldova. Procesul nu a ajuns deocamdată la încheierea unor contracte, cu toate acestea, comercianții consideră "astfel de semnale de pe piață ca fiind optimiste".

De altfel, în așteptarea unor prețuri la nuci "mai bune decâît în sezonul trecut" și profitând de vremea foarte caldă și uscată din a doua jumătate a lunii octombrie, unele gospodării producătoare de nici din centrul și nordul Moldovei au intensificat procesul de angajare a forței de muncă pentru a termina cît mai repede recoltarea soiurilor tîrzii de nuci. Există și indicii că în curînd comercianții vor începe să cumpere nuci de la persoane fizice (adică nuci recoltate de pe fîșiile forestiere de pe marginea drumurilor) mai activ decît în sezonul trecut.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?