X 
Preşedintele stiri: 4159

Exportul de mere al Moldovei ar putea crește

13 aug. 17:15   Economie
5820 0

Moldova și-ar putea majora exportul de mere, în contextul scăderii producției de mere în Europa.

Prețul merelor în noul sezon 2024/25 va rămîne ridicat, iar în avantaj vor fi din nou exportatorii de fructe de calitate și concentrat de mere.
Despre acest lucru a anunțat EastFruit, cu referire la datele Asociației Mondiale a Merelor și Perelor (WAPA), transmite agroportal.ua.
Experții prevăd, de asemenea, că situația din segmentul merelor industriale va rămîne extrem de favorabilă pentru furnizorii de materii prime.
În 2024, recolta de mere în cele 20 de țări-cheie ale UE nu numai că va scădea cu 11% față de nivelul deja scăzut al producției din anul precedent (10,2 milioane de tone față de 11,5 milioane de tone), dar va fi și cu 14% sub media ultimilor trei ani! Se așteaptă o scădere a recoltei în majoritatea țărilor producătoare, în special în Franța (-3%), Italia (-1%), Țările de Jos (-1%). Cele mai mari pierderi vor avea producătorii de mere din Belgia (-34%), România (-15%) și Polonia (-20%).
"Pentru producătorii de mere din Moldova și Ucraina, aceasta înseamnă mult mai puțină concurență cu merele poloneze în Europa și țările din Orientul Mijlociu, precum și unele oportunități suplimentare pe piața românească. Desigur, vor putea profita de o astfel de oportunitate doar producătorii care vor asigura o ofertă de mere de calitate pentru export, fapt cu care în ambele țări ar putea exista unele probleme", explică analiștii.
Astfel, în Moldova, potrivit WAPA, producția din acest an va scădea cu 14%, pînă la doar 450.000 de tone, iar în Ucraina, potrivit EastFruit, recolta de mere va fi, de asemenea, mai mică decît cea de anul trecut din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din primăvară și vară. Recolta de mere va scădea și în Serbia, cu 19% față de anul precedent. Toate acestea împreună ar putea crea o situație destul de favorabilă pentru producătorii orientați spre exportul, deoarece, de exemplu, în țările din Orientul Mijlociu ne putem aștepta deja la o concurență mai puțin semnificativă în segmentul merelor europene.
"Pe de altă parte, nu trebuie să ne așteptăm la un deficit puternic de mere în Orientul Mijlociu, deoarece în Turcia producția de mere va crește din nou, recolta de fructe din Turcia crescînd pentru al șaptelea an consecutiv. În plus, își va reveni într-o oarecare măsură cultura de mere din India, care în sezonul trecut a devenit unul dintre principalii importatori ai acestor fructe, inclusiv din țările UE", adaugă experții.
Sînt bune perspectivele și pe piața merelor industriale și a concentratelor de mere. De exemplu, producția de mere în China va crește doar foarte puțin (+2%), în timp ce în SUA va scădea la cel mai scăzut nivel din 2018. În consecință, oferta de concentrat de mere pe piața mondială ar trebui să rămână insuficientă, susținînd astfel prețurile merelor industriale. În plus, producția de mere în Austria și Ungaria, de asemenea, va scădea semnificativ, iar aceste două țări se numără printre principalii furnizori de mere pentru prelucrare în UE, concluzionează analiștii.
1
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав