X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Evoluțiile pe plan internațional continuă să genereze creșteri pe piața carburanților

23 ian. 11:30   Economie
2153 0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere.

Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc.

ANRE reamintește că, pe lîngă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfîrșitul anului trecut, începînd cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Prin urmare, în cadrul ultimei sesiuni, cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 $/tona, iar la motorină la circa 980 $/tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămîni.

Avînd în vedere influența directă a cotațiilor Platts asupra prețurilor carburanților la pompă, pentru ziua de mîine, 24.01.2023, sînt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:


- 25,02 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+22 bani);

- 24,69 lei/litru - pentru motorina standard (+17 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul extrem de transparent și asigură corectitudine maximă atît în perioadele de creștere a cotațiilor, cît și de descreștere a acestora.

0
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?