Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Energocom: În lunile iulie-septembrie, volumele energiei verzi generate s-au dublat

8 noi. 2023,, 18:15   Economie
1954 0

Volumul energiei electrice din surse regenerabile achiziționată de SA Energocom în primele 10 luni ale acestui an a depășit volumul total anual al energiei verzi produse anul trecut de centrale și parcuri care au tarif reglementat de ANRE și cu care Energocom are relații contractuale.

Astfel, pînă la 1 noiembrie, această energie constituie peste 72 de mii MWh, față de circa 60 mii de MWh, cît a fost anul trecut, notează Noi.md.

Către sfîrșitul anului volumul total va fi de circa 80 de mii MWh, sau echivalentul mediilor ultimilor patru-cinci ani a volumului de energie produsă de CET Nord de la Bălți.

Cele mai multe instalații sînt fotovoltaice, drept dovadă în lunile iulie-septembrie volumele energiei verzi generate s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.

În calitate de furnizor central, Energocom are obligația să semneze contracte de achiziție cu toți producătorii de energie regenerabilă ce deţin statut de producător eligibil și care au tarif fix stabilit de ANRE. În schimb, producătorii care nu optează și nu obțin mecanism de suport din partea statului au libertatea de a alege cui vînd energia electrică generată. În prezent, Energocom are semnate 145 de contracte de achiziţie a energiei produsă din surse regenerabile, dintre care active sînt în jur de 110.


"Putere totală instalată contractată în acest an este de aproximativ 39 MW, pe cînd contractele noi de anul trecut însumau o putere totală de 23,5 MW, prin urmare, se constată un interes în creștere pentru producerea energiei verzi din partea agenților economici care solicită mecanisme de sprijin din partea statului", precizează SA Energocom.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?