X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Energocom și compania din Grecia DEPA au semnat un Memorandum: ce prevede documentul

1 dec. 2023,, 11:30   Economie
2211 0

Un Memorandum de înțelegere a fost semnat între SA Energocom și compania din Grecia DEPA.

Documentul reiterează angajamentul părților de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate (LNG), precum și coordonarea utilizării infrastructurii de stocare și transport a gazelor.

Memorandumul a fost semnat la Atena de către directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, și managerul DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras.

„Semnarea acestui Memorandum înseamnă aprofundarea cooperării strategice pe care o avem cu DEPA, dar și un semnal al voinței reciproce de a ajunge la un nivel de parteneriat mai aprofundat. Astfel, SA Energocom nu doar că va putea asigura necesitățile pieței interne ale Republicii Moldova, diversificîndu-și sursele și rutele de aprovizionare, dar și piața de energie a Moldovei va avea acces la gaze LNG, inclusiv din Statele Unite, aduse prin terminalele din Grecia și prin conducta transbalcanică, în Moldova, Ucraina și Europa Centrală. Acest acces extins de surse va oferi noi oportunități competitive pentru consumatori”, a spus Victor Bînzari.

La rîndul său, managerul DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras, a remarcat că semnarea Memorandumului de înțelegere cu SA Energocom marchează începutul cooperării strategice între cele două companii, care va facilita consolidarea relațiilor energetice și diversificarea portofoliilor acestora. „Dezvoltarea pieței regionale de gaze și consolidarea interconexiunilor necesită o cooperare mai strînsă dintre operatorii de pe piața angro de gaze”, a adăugat Konstantinos Xifaras.


Energocom a început colaborarea cu DEPA în aprilie 2023, iar, din luna mai, compania elenă a cîștigat cîteva licitații, și a livrat gaze spre Republica Moldova pentru consum curent, dar și pentru stocare în depozite.

2
0
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?