Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Discuții privind extinderea liberalizării comerțului dintre Moldova și Turcia

21 mai. 14:00   Economie
2042 0

O nouă rundă de discuții privind extinderea liberalizării comerțului dintre Republica Moldova și Republica Turcia a avut loc la Chișinău

Runda de discuții s-a desfășurat în incinta Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, fiind prezidată de către secretara de stat, Cristina Ceban și de către directorul general-adjunct pentru Acorduri Internaționale și Afaceri UE din cadrul Ministerul Comerțului al Republicii Turcia, Atilla Bastirmaci.

Oficialii ambelor țări au menționat importanța implementării Acordului de comerț liber, subliniind contribuția acestuia la intensificarea relațiilor economice bilaterale, consolidarea schimburilor comerciale și investițiilor străine în regiune precum și intensificarea relațiilor bilaterale atît la nivel guvernamental, cît și la nivelul comunității de afaceri.

În cadrul reuniunii, Republica Moldova a solicitat părții turce renegocierea concesiilor tarifare (condiții favorabile) acordate pentru exportul mai multor produse agricole autohtone pe piața Turciei, printre care: printre care: vinuri, miere de albine, nuci, fructe și legume proaspete, procesate și/sau conservate, sucuri și alte băuturi, uleiuri, cereale, înghețată, produse de patiserie, reiterînd importanța acestora pentru producătorii autohtoni.

Mai mult, părțile și-au exprimat deschiderea privind continuarea dialogului, care va fi realizat conform calendarului de acțiuni stabilit.


În perioada ianuarie-martie 2024, Republica Turcia s-a clasat pe locul 4 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 6,9% din valoarea comerțului total.

Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia a înregistrat în perioada de referință suma de 212,5 mln. USD.

5
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?