Transnistria stiri: 1362
Eurovision stiri: 499

Deputații europeni cer Ursulei von der Leyen să sprijine sectorul agricol din Moldova

2 oct. 2023,, 15:45   Economie
4561 0

Semnatarii scrisroii sînt eurodeputații romîni Dan Motreanu și Daniel Buda, care menționează că, la fel ca și în cazul celorlalți vecini ai Ucrainei, importul de cereale ieftine scade prețurile și creează probleme serioase pentru agricultorii moldoveni.

Volumul importurilor de grîu în Republica Moldova a crescut de peste 50 de ori de la începutul războiului, iar prețul actual al grîului pe piața moldovenească este de aproape 3 ori mai mic decît costul de producție, notează noi.md cu referire la infomarket.

"Astfel, agricultorii nu numai că înregistrează pierderi mari, dar sînt în pragul falimentului", a scris Dan Motreanu pe pagina sa de socializare.

În plus, după cum subliniază ambii deputați, Moldova a pierdut piețe de desfacere din cauza ieftinirii cerealelor din Ucraina și Rusia.

"Situația economică a Republicii Moldova s-a deteriorat, chiar și în ciuda sprijinului primit din partea Uniunii Europene și a mai multor state membre ale UE, inclusiv România. Cetățenii moldoveni, care depindeau în mare măsură de gazul rusesc, și-au văzut facturile crescînd cu 700%, iar prețul energiei electrice cu 400%", au declarat Dan Motreanu și Daniel Buda.


Cei doi eurodeputați romîni au subliniat că această situație este la mîna partidelor antieuropene.

"Republica Moldova a depus cerere de aderare la UE. UE trebuie să sprijine și mai mult Republica Moldova, altfel parcursul său european ar putea fi pus sub semnul întrebării la următoarele alegeri. Cerem Comisiei Europene să sprijine cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul pro-european al Republicii Moldova, să invite acest stat candidat la consultări și dialog pe toate subiectele care îl privesc. Solicităm Comisiei Europene să identifice modalități de sprijinire directă a sectorului agricol din Republica Moldova, care angajează peste 20% din forța de muncă națională", au conchis Dan Motreanu și Daniel Buda.

"UE a sprijinit deja Republica Moldova prin diverse programe și inițiative, inclusiv asistență financiară pentru reforme structurale, modernizarea sectorului energetic și ajutor umanitar. Este crucial ca acest sprijin să continue pentru securitatea întregii regiuni!", au spus ei.

0
3
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?