X 
Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

De ce volum de struguri dispune Moldova pentru export

8 dec. 2023,, 13:30   Economie
2421 0

Moldova dispune de o rezervă mare de struguri pentru export în primul trimestru al anului 2024/.

Potrivit observațiilor specialiștilor organizațiilor viticole din Moldova, un număr semnificativ de producători mari de struguri de masă nu au vîndut mai mult de 20-30% din producția lor.

Reieșind din aceste date, specialiștii EastFruit presupun că țara va dispune de de un volum de produse pentru vînzările de iarnă-primăvară semnificativ mai mare decît cea prognozată în octombrie (10-15 mii de tone). Adică, este foarte posibil ca în ianuarie-aprilie 2024 Moldova să exporte aproximativ aceeași cantitate de struguri ca în cele două sezoane precedente - 20-24 mii de tone.

În actualul an de comercializare, exporturile de struguri de masă s-au ridicat deja la aproximativ 55 de mii de tone, dintre care aproape 25 de mii de tone - în noiembrie și 22 de mii de tone - în octombrie. La începutul lunii decembrie, se menține o rată înaltă a livrărilor externe de struguri din Republica Moldova, fapt favorizat de cererea mare pe piața europeană și de nivelul înalt fără precedent al prețurilor, după cum a relatat anterior EastFruit. Probabil că volumul exporturilor din decembrie va fi mai mare decît cel al exporturilor din aceeași lună a anului trecut (aproape 12 mii de tone).

Dar este deja clar că în perioada august-decembrie 2023, exporturile de struguri de masă din Moldova vor depăși semnificativ cifra din aceeași perioadă a anului trecut (puțin sub 49 de mii de tone).

5
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?