X 

De ce prețurile cartofilor în Moldova se mențin la un nivel înalt

6 sep. 11:45   Economie
2524 1

La începutul lunii septembrie, prețul mediu angro al cartofilor pe piața moldovenească s-a stabilizat la nivelul de 7 lei/kg (0,39/kg).

Astfel, Moldova continuă să dețină poziție de lider în rândul țărilor europene în nominalizarea "Cei mai scumpi cartofi", potrivit EastFruit. Și dacă, de exemplu, în țările mai îndepărtate, Georgia și Polonia, cartofii angro sunt mai ieftini decât în Moldova cu doar 1-2 cenți dolari, atunci în Ucraina vecină prețul acestui produs este semnificativ mai mic– în medie 0,22 USD/kg.

Alinierea este destul de neașteptată. În august, analiștii EastFruit au presupus că la sfârșitul verii și începutul toamnei, din cauza creșterii ofertei de produse tîrzii, prețurile la ceapă și cartofi în Moldova vor scădea la nivelul "normei istorice" –4-5 lei/kg (0,22 — 0,28 USD/kg). Și dacă prognoza privind dinamica prețurilor în cazul cepei a fost pe deplin justificată, atunci nivelul ridicat al prețurilor la cartofi încă se menține. Mai mult, aproape că nu există oferte de cartofi ieftini, chiar dacă sînt de proastă calitate, gama de prețuri este mică – prețurile medii și minime sînt aproape la același nivel. Cartofii de calitate mai bună se vînd deja cu 8 lei/kg (0,44 USD/kg).

Ipotezele anterioare cu privire la scăderea prețurilor cartofilor s-au bazat pe faptul că, în ciuda reducerii suprafețelor de cartofi din sud și din centrul țării și a secetei de vară, ploile ușoare au mers în avantaj - randamentul cartofilor cu coacere târzie se aștepta să fie bun. Cu toate acestea, precipitațiile au provocat și boli cartofului. Ca urmare, volumul produselor de înaltă calitate nu a fost mare.

Un alt factor care menține înalt prețul cartofilor pe piața internă a Moldovei este în mod tradițional sfîrșitul perioadei de vacanță și începutul sezonului școlar. Instituțiile educaționale și sociale încep să cumpere produse alimentare de bază, inclusiv cartofi.


O altă circumstanță care afectează piața moldovenească este absența aproape în totalitate a importurilor de cartofi din Ucraina. În toamna anului trecut, comercianții ucraineni au exportat în mod activ cartofi ieftini în Moldova și au exportat ceapă moldovenească relativ ieftină. Anul acesta, prețurile cepei în Ucraina și Moldova sînt foarte aproape la fel, puțin probabil să fi o marfă pentru "reîncărcare" pe termen scurt.

0
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?