Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

De ce în Moldova, prețul angro al merelor nu s-a schimbat

30 oct. 2023,, 17:00   Economie
2130 0

Săptămîna trecută, prețul angro al merelor în Moldova practic nu s-a schimbat.

Singura excepție este "Idared", prețul mediu pentru acest soi a scăzut ușor — cu 5-6%, în timp ce gama de prețuri a rămas aceeași – 5-6 lei/kg (0,3-0,35 USD/kg).

În același timp, pe piața moldovenească au apărut în cantități mari merele de soiuri tîrzii la un preț mediu apropiat de nivelul mediu al prețurilor în aceeași perioadă din ultimii trei ani – 7 lei/kg (0,39 USD/kg). În general, merele pe piața moldovenească la sfîrșitul lunii octombrie 2023 sînt mai scumpe, mai ales în dolari, decît în ultimii doi ani. Dar mai ieftine decît în anul arid 2020.

Anterior, analiștii EastFruit au remarcat că în Moldova, precum și în Ucraina vecină, de la jumătatea lunii octombrie prețurile angro ale merelor au început să crească. Cu toate acestea, unele soiuri populare de mere ("Idared", "Golden Delicious") sînt mai ieftine pe piața moldovenească decît pe piața ucraineană. Deși și fluctuația prețurilor pe piața ucraineană este mai mare, iar drept urmare, un sort sau altul de mere (de exemplu, "Gala") poate fi mai scump și mai ieftin de la o săptămînă la alta.


Potrivit reprezentanților organizațiilor neguvernamentale de pomicultori, o creștere mai accentuată a prețurilor angro la mere în Moldova este împiedicată de mai mulți factori. Primul factor, și probabil principalul, sînt numeroasele probleme legate de exportul merelor pe piața rusă. În același timp, exporturile către a doua cea mai importantă piață de desfacere a merelor moldovenești, România, de asemenea, sînt mici. Potrivit comercianților, piața românească oferă activ mere locale, atît "din livadă", cît și din depozitele de fructe. Iar merele din Moldova sînt de obicei considerate de cumpărători drept o alternativă ieftină la mărul local, dar nu ca produse importate de o categorie mai mare de preț.

Al doilea factor este "lucrul la depozitele de fructe", cea mai mare parte a merelor de desert de soiuri tîrzii este plasată în prezent în depozite. Printre altele, la acest proces contribuie condițiile meteorologice favorabile – în Moldova este o toamnă caldă și uscată. Recoltarea se desfășoară într-un ritm calculat și calm și, judecînd după prognozele fermierilor, ea va continua cel puțin încă o săptămînă, sau chiar două. Deși meteorologii avertizează că peste două săptămîni vremea în țară se va schimba brusc, este probabilă o trecere directă "de la vară la iarnă".

Al treilea factor – tensiunea de pe "piața proaspătă" este eliminată efectiv de livrările de mere pentru procesare. Potrivit operatorilor de pe piață, "fabricile de concentrate de mere din Moldova funcționează la capacitate maximă". Acest lucru este facilitat de creșterea prețurilor de achiziție: în august-septembrie, prețurile s-au încadrat în intervalul de 2-2,2 lei/kg, în octombrie - 2,3-2,4 lei/kg (0,12-0,13 USD/kg, cu TVA inclus și livrare la fabrică). Pentru unii fermieri, livrarea merelor pentru prelucrare la un astfel de preț pare a fi o opțiune mai sigură decît așteptarea celor mai bune oferte de preț din partea comercianților exportatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?