X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4068

Comerțul cu servicii pe plan internațional pentru operatorii din Moldova va fi facilitat

15 mar. 2023,, 19:00   Economie
2314 0

Comerțul cu servicii pe plan internațional pentru operatorii din Republica Moldova va deveni mai transparent și mai previzibil.

Comisia parlamentară de specialitate a aprobat raportul la proiectul de lege cu privire la acceptarea modificării listei de angajamente specifice ale Republicii Moldova în temeiul Acordului General privind Comerțul de Servicii (GATS).

Urmare a implementării modificărilor, vor fi eliminate provocările care afectează capacitatea întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii, de a opera pe piețele externe, precum și reduse costurile comerciale suportate de acestea.

Principalele modificări propuse vizează asigurarea unui grad înalt de transparență în ceea ce privește modalitățile de informare și de perfectare a actelor necesare pentru a putea desfășura anumite tipuri de servicii. În același timp, va fi optimizat timpul de obținere a actelor permisive, inclusiv prin implementarea metodelor electronice de interacțiune între instituțiile statului și prestatorii de servicii.

Potrivit studiului realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Organizația Mondială a Comerțului, beneficiile obținute urmare a implementării noilor reguli ar avea ca rezultat reducerea costurilor comerciale de 150 miliarde de dolari anual, la nivel global, în special în cele mai importante sectoare de servicii cum ar fi serviciile financiare, de comunicații și de transport.


Proiectul de lege care vizează modificarea listei de angajamente ale Republicii Moldova în cadrul GATS va fi prezentat în plenul Parlamentului.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?