X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cîți bani achiți în plus dacă lași în priză încărcătorul de la telefon

8 dec. 2022,, 00:30   Economie
5140 0

Dacă vrei să știi cît consumă încărcătorul lăsat în priză și dacă un încărcător conectat folosește energie, răspunsul direct este „Da”. Cu toate acestea, se pare că nu trebuie să te îngrijorezi prea tare pentru consum.

Dacă ești unul dintre acei oameni care merg prin casa și scot din priză fiecare încărcător care îți iese în cale, trebuie să știi că eforturile tale nu valorează practic nimic, transmite realitatea.md.

Ca să ai toate informațiile, trebuie spus că economisești în jur de 35 de cenți pe an dacă deconectezi încărcătorul telefonului mobil din priză după ce ai încărcat dispozitivul.

De fapt, pentru ca contorul de electricitate să-l detecteze, ar trebui să ai toate încărcătoarele din familie și alte cîteva conectate în același timp. Înainte de a explica consumul, trebuie să știi că electricitatea se măsoară în kilowați pe oră, KW/h. Un Kilowatt are 1.000 de W. Așa că, un dispozitiv care consumă 1.000 de W pe oră va utiliza 1kW pe oră. În concluzie, un dispozitiv care consumă 100 W va atinge 1 kW într-o perioadă de funcționare de 10 ore.

Consumul acestui dispozitiv este de 0,2 W, iar Laboratorul Național Lawrence Berkeley a convertit aceste date în valoarea monetară. Rezultatul te va surprinde cu siguranță: încărcarea telefonului costă 50 de cenți pe an. Lăsînd încărcătorul în priză nu costă nici măcar 15 cenți.


„Încărcarea telefonului costă 50 de cenți pe an. Lăsînd încărcătorul în priză nu costă nici măcar 15 cenți”.

Încărcătoarele și consumul de energie

Acest tip de consum se numește consum phantom, iar în cazul încărcătoarelor este foarte mic. Cu toate acestea, există și alte dispozitive care îți pot crește consumul de energie. Acest lucru se întîmplă fără să-ți dai seama și te fac să plătești puțin mai mult decît ar trebui.

Sînt lucruri pe care le lași în priză și ele reprezintă o cheltuială de care trebuie măcar să ții cont. E important să încerci să o controlezi cît de mult poți. De exemplu, consumul fantomă apare atunci cînd lași aprinse luminile sau cînd ceva are un transformator intern continuă să funcționeze cît timp este conectat.

Pe scurt, este important să controlezi consumul de energie al aparatelor electrice mari și al dispozitivelor care lasă „lumina pilot roșie” în standby. Să nu lași transformatoarele consumatoare de energie în priză, chiar dacă ele nu sînt conectate la nimic. Totuși, nici nu trebuie să fii obsedată de aceste situații. Încărcătoarele mobile și dispozitivele mici au un consum de energie minim.

8
0
0
2
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?