X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Cîte mere pot fi recoltate și depozitate în Moldova

16 oct. 2023,, 12:45   Economie
2613 0

În Moldova poate fi stocat un volum mare de mere.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în depozitele de fructe vor fi stocate pînă la 250 de mii de tone de mere din recolta de mere-2023 pentru a fi comercializate în perioada de iarnă-primăvară.

În același timp, conducerea ministerului a confirmat prognoza moderat optimistă a recoltei brute a acestui principal fruct moldovenesc - peste 500 de mii de tone. În vară, experții MAIA au prognozat o producție mai mare de mere în acest an - 550-600 mii de tone, relatează EastFruit.

Unii dintre principalii operatori de pe piața de fructe consideră că estimarea Ministerului privind producția potențială de mere pentru vînzare în perioada rece a acestui an este întrucîtva supraestimată pentru anul viitor. În opinia lor, "250 de mii de tone reprezintă o încărcare de aproape 100% a tuturor camerelor frigorifice, rezervate de obicei pentru mere, dar acum aproximativ 20-30% dintre acestea nu sînt umplute".

Cu toate acestea, unii comercianți-exportatori, care dispun de depozite de fructe, sub influența cererii mari de prune de la sfîrșitul campaniei de recoltare, au început să depoziteze chiar și fructe de calibru mic pentru a le vinde în a doua jumătate a toamnei. Nu este exclus ca, prin analogie cu această situație, la etapa finală a recoltării merelor, unii producători agricoli și comercianți să decidă să ocupe depozitele goale de fructe cu produse de o calitate nu dintre cele mai bune sau cu soiuri nu foarte populare.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?