X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Cîte mere au mai rămas în depozitele de fructe din Moldova pentru vînzare

13 dec. 2023,, 12:15   Economie
2477 0

Potrivit estimărilor specialiștilor organizațiilor neguvernamentale din domeniul pomiculturii din Moldova, pînă la sfîrșitul anului curent, în depozitele frigorifice ale pomicultorilor și comercianților locali vor rămîne circa 135-140 mii de tone de mere din recolta-2023.

De la începutul actualului sezon de comercializare, adică din luna iulie, pînă la începutul lunii decembrie, țara a exportat circa 31 de mii de tone de mere din recoltă nouă, transmite EastFruit. În perioada de toamnă, cînd exporturile se fac în special din frigidere au fost exportate nu mai mult de 15.000 de tone de mere.

În același timp, reprezentanții Asociației "Moldova Fruct" au prognozat în timpul campaniei de recoltare că în depozitele de fructe vor fi depozitate circa 185 de mii de tone de mere. Reieșind din cele menționate mai sus, în depozite au ajuns mai puține mere din noua recoltă decît se așteptau reprezentanții organizației.

Dar, în opinia lor, este vorba în principal despre produse de calitate pentru export, care, în mare parte, pot fi vîndute pe piețele externe cu cerințe înalte față de calitatea fructelor. Din acest punct de vedere, embargoul impus de Rusia asupra livrării produselor vegetale din Moldova nu este un factor critic pentru pomicultorii moldoveni în actualul sezon de comercializare.

În sezoanele obișnuite, Moldova exportă pînă la 150.000-170.000 de tone de mere în perioada ianuarie-iulie. Cu toate acestea, în 2020-2021, cînd exportatorii moldoveni s-au confruntat periodic cu probleme majore în exportul fructelor pe piața rusă, fabricile de concentrate moldovenești au primit din depozitele de fructe în primăvară pînă la 40.000 de tone de mere.

5
1
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?