X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

În luna noiembrie, exportul de mere a scăzut în Moldova

7 dec. 2023,, 12:30   Economie
4118 0

Volumul exportului de mere moldovenești în luna noiembrie este printre cel mai mic din ultimii 5 ani.

Potrivit datelor operative ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova, luna trecută țara a exportat doar 7,8 mii de tone de mere în valoare de puțin peste 4 milioane de dolari.

Acesta este unul dintre cele mai slabe rezultate ale lunii noiembrie din ultimii cinci ani. Moldova a mai trimis mai puține mere peste hotare doar în noiembrie 2022 și 2020, 7,1 mii de tone și, respectiv, 6,7 mii de tone, relatează experții EastFruit. Cifra maximă a exporturilor din noiembrie este de 22,5 mii de tone (2021).

Luna trecută, cele mai multe mere din Moldova au fost exportate în țările CSI - 5,7 mii de tone, dintre care 2,8 mii de tone pe piața rusă și 2,6 mii de tone pe piața kazahă. Mai puțin de 1 mie de tone de mere moldovenești au fost exportate în Uniunea Europeană, inclusiv în România - 731 de tone.

După introducerea embargoului din 4 decembrie, evident, exportul oficial de mere din Moldova pe piața rusă va înceta. Iar reexportul acestui produs prin țări terțe va fi probabil problematic și puțin profitabil. Ținînd cont de această circumstanță, putem presupune că comercianții moldoveni vor căuta în mod activ oportunități de a exporta mere în Uniunea Europeană, în România - în primul rînd, precum și în țările din Golful Persic și Asia de Sud-Est. În acest sens, este de menționat că în anii trecuți au existat precedente de exporturi lunare de primăvară a mii de tone de mere moldovenești pe piața românească.
În același timp, este probabil că în primăvara-vara anului viitor, o parte semnificativă a merelor moldovenești din recolta 2023 va fi trimisă la fabricile locale de concentrat de mere. Acum doi ani, în această perioadă a sezonului au fost prelucrate circa 40 de mii de tone de mere.

3
3
0
5
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?