TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cît aur are Banca Națională a Moldovei în rezerve

Cît aur are Banca Națională a Moldovei în rezerve

Banca Națională a Moldovei are în rezerve aproximativ 9 kg de aur. Acesta este împărțit în lingouri și se păstrează în țară, au anunțat ieri reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.


Deputatul Oleg Lipskii s-a interesat care este structura rezervei BNM. „Partea cea mai mare noi o avem plasată în valori mobiliare care sînt în dolari, pentru că este o valută mai profitabilă și are o rată a dobînzii mai mare. Avem plasamente și în euro, o porție mai mică în liră sterlină”, a enumerat guvernatorul Octavian Armașu.


„BNM nu investește în hîrtii de valoare pentru că există riscuri”, l-a completat o colegă.


Întrebați dacă avem rezerve și în metale prețioase, un reprezentant al BNM a spus că avem aproximativ 9 kg de aur și a povestit de unde s-a luat acesta: „În anii 90 se confisca mult aur de la antreprenori. Acesta, potrivit instanțelor de judecată, trecea în posesia statului. Apoi s-a convenit să fie vîndut agenților economici. Nu s-a vîndut și cu mai mulți ani în urmă s-a decis ca aurul să fie topit, trecut în lingouri și BNM l-a răscumpărat în rezerva sa. Alte rezerve în valori de genul ăsta noi nu avem”.


Lingourile de aur se păstrează în țară.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load