Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

China va promova activ accesului la produsele moldovenești

28 sep. 2023,, 19:45   Economie
4252 0

China, în strînsă coordonare cu autoritățile moldovenești, va continua să promoveze activ accesul pe piața chineză a diferitelor produse moldovenești.

Despre acest lucru a declarat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Moldova, Yang Wenbin, într-un interviu acordat agenției moldpres.

El a remarcat că în relațiile dintre China și Moldova, în prezent nu există nicio problemă politică și Pekinul este încrezător că nu vor apărea nici în viitor.

”Principalul obiectiv al țărilor noastre este de a continua să explorăm potențialul de cooperare în domenii precum comerțul, investițiile, turismul, cultura și altele, pentru a aduce beneficii concrete popoarelor noastre. În acest sens, există deja exemple de succes remarcabile. De pildă, un cetățean moldovean a pornit cu un capital foarte mic și a început să vîndă vin moldovenesc și alte produse în China. Prin ani de muncă asiduă, a reușit să prospere și să se îmbogățească”, a declarat Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Moldova.

El a amintiti că comerțul dintre China și Moldova a început practic de la zero, iar acum s-a dezvoltat la o scară considerabilă.


Conform statisticilor părții moldovenești, în anul 2022, volumul comerțului dintre China și Moldova a atins 957 milioane de dolari americani, iar în prima jumătate a acestui an a ajuns la 463 milioane de dolari americani, înregistrînd o creștere de 11,88% față de aceeași perioadă a anului precedent. China a devenit astfel cel de-al treilea partener comercial al Moldovei, situîndu-se după România și Ucraina.

”Atît în China, cît și în Moldova există zicala: „Nu-i da omului peşte, ci învaţă-l să pescuiască!”. În acest sens, deschiderea mai largă a pieței chinezești pentru produsele moldovenești reprezintă una dintre modalitățile prin care „învățăm Moldova să pescuiască”. Pot spune că, în momentul de față, sînt cel mai activ purtător de cuvînt și promotor al produselor agricole moldovenești în rîndul consumatorilor chinezi. Popularitatea și reputația vinului moldovenesc pe piața chineză sînt în continuă creștere. Prin eforturile Ambasadei noastre, autoritățile vamale chineze au simplificat procedurile de verificare și aprobare pentru importul de șrot din semințe de struguri și de floarea soarelui din Moldova. Cele două părți sînt pe cale să semneze oficial documentele corespunzătoare. Ambasada Chinei a stabilit în comun cu autoritățile din Moldova un mecanism de coordonare permanentă și va continua să promoveze activ accesul pe piața chineză pentru produsele moldovenești precum semințe de struguri, mere, struguri de masă, cireșe, prune și alimente pentru bebeluși”, a declarat Yang Wenbin.

Referindu-se la perspectivele de cooperare a celor două țări în domeniul utilizării energiei "verzi", el a menționat că Moldova a fost afectată de probleme legate de aprovizionarea cu energie, mai ales în ultimii ani. Diversificarea surselor de energie prin dezvoltarea și utilizarea energiilor regenerabile este, fără îndoială, o cale importantă pentru Moldova de a atinge dezvoltarea durabilă a sectorului energetic.

”China este un lider global în domeniul dezvoltării energiei regenerabile, dispune de capacități semnificative în cercetarea și dezvoltarea, producția de echipamente, construcții de inginerie și colaborări externe în ceea ce privește tehnologia fotovoltaică, vehiculele electrice, energia eoliană și în alte domenii conexe, avînd tehnologie de înaltă calitate, cu un raport calitate-preț excelent, și, în plus, este sigură și fiabilă”, a subliniat diplomatul chinez.
Potrivit lui, cooperarea dintre China și Moldova în domeniul dezvoltării noilor energii are deja o bază solidă. Parcul fotovoltaic de la Criuleni, construit cu sprijinul Chinei, a fost pus în funcțiune la începutul anului 2022 și rămîne cea mai mare centrală solară din Moldova, funcționînd în mod stabil și susținînd în forță dezvoltarea economică locală și bunăstarea comunităților locale.

”Din cîte știu, în Moldova funcționează numeroase alte centrale solare, mai mici ca dimensiune, cu tehnologie și echipamente tot aduse din China. China este dispusă să extindă și să aprofundeze colaborarea cu Moldova în domeniul energiilor regenerabile printr-o varietate de mijloace. Această perspectivă este stabilă și plină de oportunități”, a declarat Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Moldova.

În ceea ce privește perspectivele de creștere a investițiilor chineze în Republica Moldova, el a spus că în prezent, investițiile chineze în Moldova sînt foarte limitate, situație care trebuie să se schimbe cît mai repede.

”Aceasta reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru Ambasada Chinei și pentru mine în calitate de ambasador. Moldova are nevoie de investiții străine și de tehnologie, iar China este una dintre cele mai mari țări investitoare și exportatoare de tehnologie din lume. Colaborarea în domeniul investițiilor are un potențial semnificativ, în special în sectoarele cheie de dezvoltare ale Moldovei, cum ar fi agricultura, prelucrarea produselor agricole, digitalizarea, infrastructura de transport și comunicații, precum și energiile regenerabile”, a menționat Yang Wenbin.

”Pentru a facilita investițiile chineze în Moldova și pentru a obține cît mai curînd posibil rezultate semnificative, primul lucru care trebuie făcut este acela de a permite mai multor investitori chinezi să aibă o înțelegere mai cuprinzătoare și mai profundă a mediului și potențialului investițional din Republica Moldova. Desigur, ne dorim și sîntem încrezători că Moldova va oferi investitorilor chinezi un mediu de afaceri echitabil, just și nediscriminatoriu”, a spus el.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?