X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce se întîmplă pe piața merelor în Moldova

6 noi. 2023,, 12:15   Economie
5057 0

Din punctul de vedere al stereotipurilor privind structura clasică a pomiculturii în Republica Moldova, mărul este principalul fruct al țării.

În realitate, situația nu este chiar așa. Cu toate acestea, segmentul mărului rămîne unul dintre cele mai importante pentru pomicultorii moldoveni pînă în prezent. Întrebările despre volumul recoltei, volumul exportului, procesării, depozitării nu dispar din ordinea de zi. AgroExpert.md a colectat informații actuale pentru sector, iar EastFruit a adus aceste observații la cunoștința specialiștilor moldoveni.

Prima observație. În Moldova, pentru al doilea an consecutiv, se așteaptă o recoltă relativ scăzută de mere. Conform prognozelor optimiste ale experților, în 2023 vor fi recoltate circa 490-510 mii tone de aceste fructe. Este mai mult decît recolta de anul trecut - 446 mii tone, dar sub media de cinci-șase ani: 2021 – 650 mii tone, 2020 – 430 mii tone, 2019 – 610 mii tone, 2018 - 665 mii tone. În același timp, după șocurile "pandemice-de piață" și "militar-logistice" din 2020-2022, se pare că fermierii și comercianții moldoveni au obținut imunitate la orice crize. Aceasta înseamnă că vor face față cu siguranță sarcinii de a vinde recolta mică-2023 de mere pe piața mondială a merelor (care, apropo, conform estimărilor WAPA, în 2023-24 MG nu va experimenta cea mai slabă lipsă de aprovizionare cu acest produs). Aceasta este prima și poate principala concluzie bazată pe o astfel de categorie, deja nu atît de efemeră, precum sentimentele și așteptările operatorilor de pe piață.

A doua. S-au făcut deja multe în ceea ce privește realizarea. În recolta-2023, din cauza secetei, proporția merelor de calibru mic este ridicată. Aceste fructe, precum și merele de soiuri nepopulare (pe piețele UE, Orientului Mijlociu, Africii de Nord, Indiei etc.), sînt trimise încă din vară direct la procesare. În octombrie-noiembrie, fabricile de concentrate de mere funcționează la o capacitate de 100%. Probabil, pînă la sfîrșitul sezonului de procesare, fabricile vor primi nu 250 de mii de tone, așa cum au planificat reprezentanții Asociației Moldova Fruct la începutul sezonului, dar semnificativ mai mult, posibil peste 300 de mii de tone.

A treia observație. Se pare că perioada vînzărilor active de mere din nou, ca înainte de 2020, se mută din septembrie-decembrie în februarie-aprilie. Conform datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada iulie-septembrie a acestui an, țara a exportat doar 17,8 mii tone de mere (3 mii tone, 8,4 mii tone și, respectiv, 6,4 mii tone). Direcția principală a livrărilor sînt țările CSI, inclusiv mai mult de 8 mii tone au fost trimise pe piața rusă, în Kazahstan – mai mult de 6 mii tone. De obicei, în anii precedenți, țara exporta pe piețele externe în iulie 6-17,5 mii tone, în august - 8,6–30,6 mii tone, în septembrie - 9,4-22,3 mii tone. Iar livrările din octombrie începînd cu 2017 erau de obicei peste 20 de mii de tone, ceea ce nu s-a întîmplat nici pe aproape luna trecută a acestui an. Operatorii de pe piață explică "deficitul de export" prin prelucrarea activă a merelor – pe de o parte, pe de altă parte – prin plasarea activă a merelor în frigiderele industriale pentru a fi vîndute în lunile de iarnă și primăvară, cînd aceste fructe, conform prognozelor, "vor fi foarte scumpe". Nu este clar dacă acest lucru se va întîmpla cu adevărat. Cu toate acestea, 200-230 mii. tone de mere vor fi totuși puse spre depozitare pentru prima perioadă rece de iarnă.


A patra observație. S-ar putea să asistăm la trecerea rară din ultimii ani "de la vară la iarnă" și la spectacolul "mere în zăpadă, de-a lungul drumurilor și la porțile fabricilor”. Astfel de excese încălzesc de obicei publicul, dar răcesc piața. Adică, sfîrșitul campaniei de recoltare și perioada de toamnă-iarnă a anului de comercializare pot fi emoționale, dar fără mișcări semnificative ale mărfurilor și fluctuații ale prețurilor.

A cincea. Segmentul de mere al pomiculturii moldovenești nu este foarte vizibil, dar deja se află pe calea unei reorganizări fundamentale și rapide. Se pare că esența sa va consta într-o comprimare serioasă a suprafeței totale a livezilor – de la actualele 47-48 mii hectare oficiale, la 30-35 mii hectare, sau chiar mai puțin. Dar, în același timp, o reducere a producției de mere, din cauza intensificării procesului, s-ar putea să nu aibă loc. Dar va exista o diviziune foarte clară a segmentului în cota de "desert" și "industrială". Care dintre ele va fi mai mare – întrebarea deocamdată rămîne fără răspuns.

2
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?