X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ce recoltă de pomușoare se așteaptă în Moldova și cît va fi exportată

27 iul. 2023,, 16:45   Economie
2498 0

Recolta de pomușoare din Moldova în 2023 o va depăși semnificativ pe cea de anul trecut.

Discutînd cu membrii și conducerea Asociației Producătorilor de Pomușoare "Pomușoarele Moldovei", analiștii EastFruit au sintetizat observațiile lor cu privire la modul în care se prefigurează sezonul de pomușoare pentru operatorii pieței locale de fructe.

Aceștia notează că recolta de pomușoare din 2023 în Moldova va fi semnificativ mai mare decît cea de anul trecut și mai mare decît media ultimilor cinci ani (în această perioadă, recolta minimă a fost de 9 mii de tone, iar cea maximă - de 18 mii de tone). În același timp, suprafața totală a plantațiilor de pomușoare s-a stabilizat pînă în acest an: suprafața plantațiilor anuale (căpșuni) și-a revenit după o scădere în 2020-2022, în timp ce suprafața plantațiilor perene, cel puțin, nu a scăzut. Creșterea producției de pomușoare din acest an a fost determinată de randamente mai mari. O primăvară lungă, relativ răcoroasă și umedă s-a transformat într-o vară fierbinte, nu prea brusc, ceea ce a favorizat o condiție mai bună a pomușoarelor.

În acest an, plantațiile intensive tinere de zmeură și mure, înființate pe baza materialului săditor importat, în principal soiuri poloneze, au intrat pe rod. Acestea produc pomușoare mari și dulci, care sînt solicitate și cunoscute de consumatorii europeni. Cu toate acestea, în 2023, pomușoarele locale mai mari și mai dulci au devenit o descoperire plăcută pentru consumatorul moldovean. Mai multe ferme mari au convenit cu lanțurile de supermarketuri asupra livrărilor directe în magazine de zmeură și mure de calitate superioară în pachete mici pentru consumatori. Prețul pentru acest produs este mai mare decît pentru bacele de soiuri cunoscute de consumatorii locali, vîndute în piețele en-gros și cu amănuntul din oraș. Cu toate acestea, există o cerere.

Exportul de pomușoare din Moldova este posibil să crească la sfîrșitul sezonului-2023. După cum EastFruit a informat anterior, este posibil ca exportul de căpșuni proaspete din recolta-2023 din Moldova să depășească cifra de anul trecut de o dată și jumătate sau de două ori - 1,4 mii de tone. Contrar previziunilor pesimiste, bazate pe situația slabă a prețurilor în UE și în Ucraina vecină, există încă exporturi de zmeură (în Polonia, pentru congelare) din Moldova. Exportatorii, care negociază direct cu cultivatorii de pomușoare din nordul Moldovei, preferă să nu dezvăluie volumele sale fizice și prețurile.


Dar, potrivit unor fermieri, "în principal, sînt achiziționate pomușoare de calitate medie și inferioară la un preț modest". În general, prețurile pentru bacele de toate tipurile destinate exportului au fost mult mai mici decît nivelul mediu din ultimele două-trei sezoane. Cu toate acestea, situația a început să se schimbe în a doua jumătate a verii, prețurile la pomușoare, în special la cele de calitate, fiind în creștere.

În acest sens, fermierii speră la prețuri ridicate pentru căpșunile din soiurile remontante și la prețuri mai mari pentru murele tîrzii pe piața internă. De asemenea, ei se așteaptă la vînzări ridicate de bace tîrzii "uscate": cătină , scoruș, măceșe.

4
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?