X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce recoltă de mere a fost prognozată în Moldova

12 iul. 2023,, 19:45   Economie
3736 0

Recolta de mere în Moldova în acest an va fi mai mare decît cea de anul trecut, dar sub cifrele maxime din ultimii cinci ani.

Aceasta este prognoza experților, transmite Noi.md

După cum scrie east-fruit.com, specialiștii-agronomi sînt de părerea că este încă prea devreme de a construi prognoze mai mult sau mai puțin sigure ale recoltei de mere-2023. Întrucît mai sunt cel puțin două luni pînă la începerea campaniei de recoltare a merelor în Moldova, timp în care multe se pot întîmpla. De exemplu, în prima decadă a lunii iulie, în țară s-a stabilit o vreme călduroasă, în mod constant peste 32-33 grade Celsius în timpul zilei.

În același timp, de la începutul anului pînă la începutul acestei luni, în unele regiuni din sudul Moldovei au căzut precipitații nu mai mult de 150 mm. Și nu toate livezile din țară sînt dotate cu sisteme de irigare, dar chiar și acolo unde există, copacii unor specii de fructe sînt stresați di cauza secetei atmosferice și, pe alocuri, de sol.

Cu toate acestea, în unele regiuni din centrul și nordul Moldovei, în această săptămînă au căzut deja ploi torențiale, pe alocuri - cu grindină. Dar sentimentul general al pomicultorilor nu este prea confortabil, mulți se tem de o secetă severă în a doua jumătate a verii.


În același timp, deși merele de soiuri toamnatice încă nu au atins dimensiunea necesară și abia au început să prindă culoare, fermierii menționează că în multe livezi sînt destul de multe fructe pe copaci. Totuși, în mai-iunie, în unele zone ale Moldovei, a plouat suficient. Dacă condițiile meteorologice din a doua jumătate a verii și la toamnă vor fi apropiate de medie, conform estimărilor experților, recolta de 2023 de mere din țară ar putea fi de 550-600 de mii de tone.

La începutul verii trecute, organizațiile pomicole din Moldova au prognozat o recoltă de mere la nivelul de 500-550 mii tone. Cu toate acestea, recolta brută reală de mere comerciale în 2022 a constituit circa 450 mii tone (în 2021 – 650 mii tone, 2020 – 480 mii tone, 2019 – 610 mii tone, 2018 – 665 mii tone-aceasta este cifra maximă din ultimul deceniu). Adică, producția de mere în țară poate fluctua foarte mult de la an la an.

Nu este vorba doar de imperfecțiunea tehnologiilor agricole, instabilitatea condițiilor meteorologice și frecvența biologică a rodirii. În ultimii trei-patru ani, în Moldova s-au schimbat semnificativ suprafețele plantațiilor perene, inclusiv a livezilor de meri. În același timp, ritmul creării de noi plantații este în scădere: dacă în urmă cu cinci-șapte ani s-au plantat anual 500-700 de hectare de livezi de mere, atunci în ultimii doi-trei ani - 200-300 de hectare. Se plantează în principal meri din soiurile "Gala", "Greni Smith", "Golden", "Red Chief", "Red Delicious", "Fuji", "Brebourne".

Dar amploarea dezrădăcinării plantațiilor vechi crește destul de rapid, mai ales că în ultimii ani mărimea subvenției de stat pentru dezrădăcinarea livezilor și viilor cu randament scăzut a crescut semnificativ (pînă la 15 mii lei/ha). Anul trecut, în țară au fost dezrădăcinate peste 2,3 mii de hectare de livezi, dintre care cel puțin 80% erau de meri. În prima jumătate a anului 2023, acest proces s-a accelerat. Drept urmare, s-ar putea ca în 2023 suprafața totală a plantațiilor de mere să scadă pînă la 42-45 mii hectare (de la 49 mii hectare la începutul anului trecut).

Va afecta acest lucru volumul recoltei în acest an și mai tîrziu? Nu neapărat. Potrivit experților organizațiilor pomicole, în prezent suprafața livezilor intensive de mere, conform datelor oficiale, este de aproximativ 12 mii de hectare. Desigur, nu toate au intrat în perioada de fructificare completă și, probabil, nu toate, conform mai multor criteriilor, pot fi clasificate ca intensive. Cu toate acestea, nu trebuie negat nici faptul modernizări vizibile a segmentului de mere al pomiculturii din Moldova în ultimii ani.

2
3
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?